Militaire samenwerking met Congo herbegint stapje voor stapje (CongoForum)
BRUSSEL / KINSHASA – België zal volgend jaar soldaten uitsturen naar Congo. Enkele eenheden hebben hiertoe reeds een korte opleiding gekregen. Op regeringsvlak is er echter nog steeds niets ondertekend tussen België en Congo, zo meldt La Libre Afrique.
Na maanden van diplomatieke spanningen tussen beide landen “zal de militaire samenwerking vanaf 2020 geleidelijk weer opgestart worden”, heeft generaal-majoor Philippe Boucké, adjunct-stafchef verantwoordelijk voor de Strategie, verklaard aan de krant La Libre Belgique. “We spreken wel degelijk over een militaire samenwerking die minder groot zal zijn dan een partenariaatsprogramma. Die samenwerking zal geconcretiseerd worden in verschillende activiteiten die nog te plannen vallen.”
Op vrijdag 6 december heeft de Belgische ministerraad alvast de planning bevestigd van al de militaire operaties in 2020. Volgens Defensie voorziet dit plan, wat Congo betreft, in het uitsturen van twee Belgische instructeurs. Die zullen het grootste gedeelte van het jaar belast worden met de opleiding van Congolese officieren. Daarnaast zal ook een hoge officier met minstens de graad van kolonel als militair raadgever afgedeeld worden bij de Congolese Generale Staf. Die raadgever zal het contactpunt zijn voor België; de details van die missie moeten echter nog worden verfijnd.
Diplomatieke spanning
In april 2017 besliste Congo – toen nog onder president Joseph Kabila – om de militaire samenwerking met België stop te zetten. De diplomatieke betrekkingen met België waren toen naar een dieptepunt gezakt wegens de duidelijke stellingname van België over het voortdurende uitstel van de verkiezingen in Congo (die uiteindelijk plaatshadden op 30 december 2018).
De geleidelijke normalisering van de betrekkingen werd – na een diplomatiek-militaire zending in mei – het meest duidelijk met het staatsbezoek van de nieuwe Congolese president in september aan België. Dat belet niet dat toen, tegen de verwachtingen in, nog geen akkoord over de hervatting van de militaire samenwerking werd getekend. Tussen de Generale Staven van beide landen waren er niettemin contacten.
Eerste activiteiten
De twee Belgische militaire missies naar Congo in 2020 zijn dus te situeren in het kader van de “hervatting van de militaire samenwerking tussen de beide legers”, verduidelijkt generaal Boucké nog. “Om die hervatting concreet gestalte te geven hebben er dit jaar onlangs al twee activiteiten plaatsgehad.” Vooreerst heeft het Belgische commando- en bevoorradingsschip Godetia half november een tussenstop gemaakt in de haven van Boma. Daarbij werden humanitaire hulpgoederen gelost en scheepten ook twee Congolese marine-officieren in voor een stage aan boord van verschillende dagen.
Nadien heeft een detachement van zowat 20 manschappen – die momenteel in Gabon deelnemen aan de oefening Tropical Storm in Gabon – gedurende twee dagen aan een honderdtal Congolese soldaten vorming gegeven. Dat gebeurde in het weekend van zaterdag 30 november en zondag 1 december en had plaats in het Trainingscentrum voor Luchtvervoerde Troepen (CETA) in Kinshasa. In dat kamp zijn zowat 2.000 militairen gelegerd. De cursussen hadden betrekking op ‘close combat’, op basistechnieken voor het gevecht in bebouwde kom en op eerste zorgverlening in een tactische situatie.
De tussenstop van de Godetia en de geleverde opleidingen “waren twee beperkte activiteiten die alvast duidelijke signalen waren van een herbeginnende militaire samenwerking”, aldus generaal Boucké. “Er wordt tussen de twee Generale Staven nu ook van gedachten gewisseld over de contouren van de programma’s in 2020 en 2021. We zitten dus wel degelijk in de logica van een hervatting, stap voor stap, met een programma dat wellicht meer en meer zal uitgewerkt worden.” De generaal herinnert er daarbij wel aan dat het gaat om overleg op militair én niet op regeringsniveau. Op dat vlak is er momenteel nog geen uitzicht op enige ondertekening van een akkoord.
© CongoForum, 09.12.19 (pvb)
Beeld: generaal Philippe Boucké
Bron: Defensie