Ngo’s dringen er bij Félix Tshisekedi op aan om zijn beloften over strijd tegen corruptie waar te maken (CongoForum)

KINSHASA – Organisaties uit het Congolese middenveld zoals AETA (dat lobbyt voor transparante verkiezingen), ODEP (dat de overheidsuitgaven in de gaten houdt) en RECIC (een netwerk voor burgereducatie) hebben aan president Félix Tshisekedi gevraagd om zijn beloften over de strijd tegen corruptie na te komen. Ze zeiden dat op een recente persconferentie in Kinshasa ter gelegenheid van de viering van de Internationale dag tegen corruptie. Dat meldde Radio Okapi.

De organisaties werken samen in de ‘Synergie Congo n’est pas à vendre’.

Michel Mvondo, coördinator van RECIC, verwijst naar gevallen van corruptie die recentelijk aan het licht werden gebracht. “Ik neem het voorbeeld van de corruptie bij de verkiezing van senatoren. Tot op vandaag, bijna een jaar lang, is er niets gedaan”. Volgens Mvondo moet dit grondig worden onderzocht en moet het gerecht zijn werk doen. “Maar tot vandaag praten we er niet over. Binnen slechts een maand kan de officier van justitie een onderzoek instellen, maar we denken dat het dode letter zal blijven”.

En Mvondo gaat voort: “Er zijn nog zoveel andere initiatieven, waaronder de oprichting van een anti-corruptieagentschap. Tot nu toe is er nog niets gedaan. Daarom doen we een beroep op de president. Hij heeft zich geëngageerd tegenover vele duizenden Congolezen die lijden onder de corruptie”.

© CongoForum, 11.12.19 (rok)

Beeld – bron: Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.