Ongerustheid over adviseurs van president die rang van minister krijgen (CongoForum)
KINSHASA – Er is een flinke controverse over het feit dat assistenten, privé-secretarissen en adviseurs van president Félix Tshisekedi de rang van minister hebben gekregen.
Het nieuwe staatshoofd heeft hiertoe op 23 november het bevel gegeven. Een beslissing die het middenveld sterk verontrust, te meer daar de president een begroting van 10 miljard dollar beloofde voor Congo, een primeur. Tshisekedi beweert ‘het volk op de eerste plaats’ te laten komen.
Een adviseur van Tshisekedi ziet het besluit van de president als een maatregel die ‘het personeel tegen corruptie moet beschermen’. Maar het middenveld is totaal niet overtuigd, constateert Radio France Internationale.
Valérie Madianga doet de communicatie bij ODEP, een ‘observatorium’ dat de overheidsuitgaven in Congo in de gaten houdt. “Er is vandaag geen reden om al die mensen de rang van minister of onderminister te geven”, stelt Madianga. “We delen het standpunt dat we feiten van corruptie moeten zien te voorkomen, maar we moeten ook rekening houden met de omvang van de begroting. Hoe groot zijn de overheidsinkomsten? We mikken op 10 miljard dollar maar die hebben we niet. Onze interne mobilisatiecapaciteit is 4,9 miljard dollar”.
Uit bezorgdheid over de totale loonmassa beveelt de Odep aan om de instellingen op dieet te zetten zodat er meer geld kan worden besteed aan prioriteiten als onderwijs en gezondheidszorg. Het gezondheidsbudget is vandaag gedaald van 10% naar 5%, dat is heel weinig”.
Het middenveld bekritiseerde het vroegere regime al omdat het te veel geld stak in het functioneren van de instellingen. Maar terwijl Joseph Kabila 438 leden in zijn kabinet had, nam Felix Tshisekedi er 721, inclusief 54 speciale adviseurs die nu de rang van minister hebben. De regering beleefde een gelijkaardige inflatie; die ging van 59 naar 66 leden.
© CongoForum, 05.12.09 (rok)