Tshisekedi belooft nultolerantie tegen in het wilde weg opgetrokken huisjes (CongoForum)

KINSHASA – Enorme zware onweersbuien hebben enorm veel materiële en menselijke schade aangericht in Kinshasa. Het natuurgeweld kwam al in september op gang. Deze maand zal er nog veel extra regen vallen, zo wordt gewaarschuwd.

President Félix Tshisekedi maakt zich zorgen over de toestand, signaleert Radio France Internationale. Hij zegt naar oplossingen te zoeken voor talloze gezinnen die momenteel zonder huis zitten als gevolg van het ernstige natuurgeweld. Tshisekedi belooft een ‘nultolerantie’ tegen huisjes die in het wilde weg zijn neergepoot. Bij de zware regenbuien en overstromingen zijn overigens ook heel wat doden gevallen.

De staat wordt nu met de vinger gewezen. De diensten van het kadaster hadden in veel gevallen hun akkoord gegeven om woningen te laten optrekken. De slachtoffers, die nu zonder huis zitten, willen dat de autoriteiten hun rol spelen en helpen om de mensen een ander huis te bezorgen.

Terug naar het dorp?

“Als de regering plekken wil zoeken waar we ons kunnen vestigen, geen probleem, dan vertrekken we wel”, vertelt een getroffen Kinois. “We kunnen ook altijd teruggaan naar ons dorp als de staat niks wil doen”, verzucht een vrouw. “Hier kunnen we zo niet meer leven”.

Experts uit de bouw zeggen dat diverse terreinen in Kinshasa eigenlijk niet in orde zijn gebracht om er huizen neer te zetten. “Kijk naar de ‘Cité Millennium’”, zegt architect Jean-Claude Mutapile. “De huizen schoten er uit de grond maar je ziet er amper wegen, er is geen water of stroom, water wordt ook niet afgevoerd. Het terrein werd dus niet leefbaar gemaakt. Men heeft gewoon mensen gezocht voor de percelen en is dan beginnen te bouwen”.

De nieuwe meesters op het Ministerie van Stedenbouw en Huisvesting zeiden al bij hun aantreden dat ze een staten-generaal in de sector wilden organiseren. Zij wilden een stand van zaken opstellen met als doel om maatregelen uit werken om de huidige situatie te verbeteren.

© CongoForum, 02.12.19

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.