Zwitserse zakenman smokkelde mogelijk grondstoffen vanuit Congo (CongoForum)

GENEVE – De Zwitserse zakenman Christoph Huber heeft mogelijk clandestien grondstoffen verhandeld ten tijde van de oorlog in Congo tussen 1998 en 2003. En dat is een oorlogsmisdrijf volgens de Zwitserse wetgeving. Enkele ngo’s, waaronder TRIAL, stellen de feiten aan de kaak. Zij zijn blij dat dit dossier ernstig wordt onderzocht, bericht Radio France Internationale.

TRIAL International en het Open Society Justice Initiative zeggen dat Huber zaken heeft gedaan met RCD-Goma, destijds een sterke gewapende groep die werd beticht van oorlogsmisdaden. Het bedrijf van Huber zou mijnconcessies hebben gekregen in gebied dat werd gecontroleerd door RCD-Goma. Het bedrijf zou ook bescherming hebben gekregen van deze militie.

Deze informatie wordt bevestigd door een VN-rapport. Volgens dat rapport uit 2009 was Huber betrokken bij coltansmokkel. Nadien werd het behoorlijk stil.

In 2018 haalden de ngo’s de zaak van onder het stof en vroegen ze aan het Zwitserse gerecht om hier werk van te maken. Het openbaar ministerie heeft ondertussen een onderzoek ingesteld.

Christoph Huber, die tegenwoordig in Zuid-Afrika leeft, zegt nog niets over de zaak. Een mogelijke veroordeling is nog veraf. Maar de kwestie illustreert wel hoe sommige westerse bedrijven in Congo te werk gingen. Sommige van die bedrijven zitten in Zwitserland. Net als de groep Glencore, die ook al vaker is genoemd in corruptiedossiers in Congo.

© CongoForum, 13.12.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.