Congolees atoomdossier duikt weer op (CongoForum)
KINSHASA – De Congolese regering heeft het licht op groen gezet voor een heropstart van de enige kernreactor bezuiden de Sahara. Dat blijkt uit een verslag van de Congolese ministerraad, zo melden La Libre Afrique en persagentschappen. “De raad geeft toestemming voor de heropstart van de reactor Trico II”, zo staat in de tekst van de ministerraad die vorige donderdag bijeenkwam. De reactor ligt sinds 1994 stil.
De onderzoeksreactor van het Regionaal Centrum voor Nucleaire Studies in Kinshasa (CREN-K) staat vlakbij de Universiteit van de Congolese hoofdstad (en Trico I werd er in 1959 nog door de Universiteit van het toenmalige Lovanium in gebruik genomen, nvdr). De CREN-K is in principe belast met de studies van nucleaire toepassingen op medisch, biologisch, genetisch en industrieel vlak.
De ministerraad heeft bovendien aan de minister van Wetenschappelijk Onderzoek toestemming gegeven om “het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op een vergadering in Wenen nog in de loop van de maand februari 2020 op de hoogte te stellen van het Congolese standpunt”.
De reactor Trico II werd in 1973 geïnstalleerd maar ligt bij gebrek aan middelen al sinds 1994 stil. Hoeveel verrijkt uranium of nucleaire afvalstoffen het centrum nog bewaart is ‘staatsgeheim’, aldus een verklaring van de directeur van het CREN-K, Vincent Lukunda, in 2017 aan AFP. Hij voegde er nog aan toe dat het “zeer gevaarlijk is”.
Bekend is dat er in 2007 een aantal staven met verrijkt uranium gestolen werden wat meteen tot onrust leidde in de internationale gemeenschap. Gevreesd werd immers dat het gestolen goedje voor militaire doeleinden zou kunnen worden gebruikt.
Bovendien is de reactor gebouwd op een eroderende heuvel waarbij de universitaire overheid vreest voor grondverschuivingen.
Het IAEA komt regelmatig ter plaatse de voorraden controleren van verrijkt uranium en atoomafval, dat op het CREN-K-terrein is opgeslagen.
© CongoForum, 26.02.20 (PVb)
Beeld – bron : Radio Okapi / John Bompengo