Haut-Lomami: honderden huizen in Malemba Nkulu verwoest door regen (CongoForum)

KINSHASA – De zware regenval in Malemba Nkulu in de provincie Haut-Lomami heeft veel schade aangericht. Volgens de grote chef Mulongo Bewula de 1ste, zijn meer dan vijfhonderd huizen verwoest, zijn er wegen afgesneden en zijn velden onder water gelopen. De inwoners leven in onzekerheid. Hij vreest zelfs voor honger voor de bevolking, meldt Radio Okapi.

“De schade is enorm. Alle wegen zijn vrijwel onbegaanbaar. Van hier naar Ngoya is het ongeveer 30 kilometer. Terwijl ik met u spreek, zijn er ongeveer dertig vrachtwagens die vastzitten. We zijn afgesneden van de rest van de provincie”, betreurt Mulongo Bewula de 1ste.

“De slachtoffers leven nu bij een familielid, bij vrienden enzovoort. Het is een catastrofale situatie. Wat kunnen we doen tegen de regen? Er zijn plantages die volledig onder water staan. Als velden worden vernietigd, zal er een verschrikkelijke hongersnood komen”.

Op de route Malemba Nkulu – Kamina is de weg volgens de plaatselijke leider ook erg beschadigd tussen Malema en Bunga “waar de Chinezen tussenbeide kwamen”. “Ik kwam onlangs uit Kamina en hier en daar wordt de weg er afgesneden door erosie”. Chinese technici zouden in dit geval afvoerbuizen willen installeren om de wegen opnieuw bruikbaarder te maken.

© CongoForum, 03.02.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.