Rechters schorten hun staking op om onderhandelingen met regering te vergemakkelijken (CongoForum)

KINSHASA – De rechters in Congo hebben gisteren, maandag, hun staking opgeschort. Dat meldt La Libre Afrique. De magistraten waren op 10 februari 2020 in staking gegaan om betere werkomstandigheden te eisen. Vandaag wordt het werk hervat.

De rechtersvakbond Synamag zegt dat de opschorting van de staking een teken van goede wil is, om de onderhandelingen met de autoriteiten zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dat zegt Edmond Isofa, voorzitter van de vakbond.

De regering moet consequent zijn, vindt Isofa. “Wie justitie wil hervormen om de corruptie aan te pakken, kan de rechters niet laten leven in precaire omstandigheden. Zij moeten juist de middelen hebben om de strijd tegen corruptie fatsoenlijk te voeren”.

In juli 2019 had de Hoge Raad voor de Magistratuur aan de regering voorstellen bezorgd om de lonen en andere voordelen van de rechters beter te regelen. Maar dat bleef zonder gevolg.

Heel wat Congolese burgers en mensenrechtengroepen zeggen geregeld dat het gerecht corrupt en traag is. President Félix Tshisekedi verklaarde eerder dat hij de strijd tegen corruptie als één van de grote prioriteiten ziet. Zijn voorganger, Joseph Kabila, zette in 2018 al 250 rechters uit hun functie omdat ze werden beticht van corruptie.

© CongoForum, 25.02.20

Beeld: Edmond Isofa (Synamag)
Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.