Voorzitter Nationale Assemblee bezoekt geteisterde bevolking in Oost-Congo (CongoForum)
BENI – De voorzitter van de Nationale Assemblee, Jeanine Mabunda, is sinds gisteren op bezoek in Oost-Congo, waar de bevolking nog altijd met veel geweld wordt geconfronteerd. Mabunda praat onder meer met burgers die op de vlucht zijn geslagen voor de aanvallen van de ADF-rebellen, berichten persagentschappen.
‘De driehoek des doods’. Zo wordt het gebied genoemd waar de parlementsvoorzitster momenteel op bezoek is. “Ik hoop echt dat deze vrouw alles zal doen om ons opnieuw in vrede te laten leven”, verzucht Agnès Ngenda (66), die gisteren Mabunda ontmoette. De ontmoeting vond plaats in een klaslokaal in Oicha, in het territorium Beni waar de ADF-strijders sinds eind oktober al meer dan 350 mensen om het leven brachten. Sinds oktober 2014 vermoordden deze rebellen meer dan 1.000 personen.
Sinds februari 2019 woont mevrouw Ngenda met haar zes kleine kinderen in het klaslokaal. In totaal verblijven er circa 20 gevluchte families. “Mijn man en twee van mijn dochters werden in stukken gesneden”, vertelt Agnès.
“We hebben geen eten of medicijnen”, zegt een andere gevluchte burger, Jacques Kacheche. Hij is al sinds 5 oktober 2019 op de vlucht, samen met zijn vrouw en hun 4 kinderen. “We hebben alles achtergelaten. Onze enige droom is om terug naar huis te kunnen en ons leven weer op te nemen”, aldus Jacques, die nog maar 24 jaar oud is.
Mabunda bracht levensmiddelen en geld naar deze ontheemden. “We gaan jullie niet in de steek laten”, zei ze aan de vluchtelingen.
Zeldzaam hoog bezoek
Het gebeurt niet vaak dat belangrijke politici naar Oicha komen. “Het probleem van Beni is een probleem van het hele land”, vindt Jeanine Mabunda. De politica komt uit de entourage van ex-president Joseph Kabila en was onder zijn bewind verantwoordelijk voor de strijd tegen seksueel geweld.
De ADF-rebellen zijn eigenlijk moslimstrijders die sinds 1995 vanuit Oeganda naar Congo kwamen. Ze zijn gekant tegen het regime van Yoweri Museveni in Oeganda, maar hebben al jaren geen aanvallen meer uitgevoerd tegen Kampala. Sinds november vallen ze geregeld de burgerbevolking in Oost-Congo aan, uit wraak voor acties van het Congolese leger.
© CongoForum, 18.02.20
Beeld : Jeanine Mabunda in Oost-Congo
Bron : Radio Moto