Inwoners Kinshasa moeten vanaf zaterdag maximaal thuisblijven (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa moeten de inwoners vanaf morgen, zaterdag, maximaal thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) tegen te gaan. De maatregel geldt voor minstens drie weken. Dat meldt Radio France Internationale.

De gouverneur van Kinshasa, Gentiny Ngobila, zegt dat de ‘confinement’ totaal moet zijn. De Kinois mogen wel twee keer per week naar buiten om eten in te slaan.

Nagenoeg alle bekende gevallen van het coronavirus in Congo situeren zich in Kinshasa. Er is ondertussen sprake van minstens 54 zieken, onder wie één persoon in Noord-Kivu, in het oosten van het land.

“Blijf thuis en ga alleen naar buiten als het echt noodzakelijk is”, adviseert Gentiny Ngobila. In de Congolese hoofdstad zouden al meer dan 2.000 ‘contacten’ (met personen met corona) worden opgevolgd. De gouverneur vindt de toestand zorgwekkend en wil daarom dat de inwoners zoveel mogelijk binnen blijven. Alleen bepaalde werknemers van overheidsdiensten en medisch personeel zullen buiten mogen om te gaan werken.

Even buiten voor eten

Op 1 en 2 april aanstaande mogen de Kinois hun huizen verlaten om voorraad in te slaan. Daarna moeten ze 4 dagen lang permanent thuis blijven. Dit systeem zal drie weken lang worden toegepast. Geen gemakkelijke zaak voor de Kinois. Meer dan de helft van de inwoners van de hoofdstad leeft in extreme armoede, volgens officiële gegevens.

De prijzen van een aantal producten zijn de hoogte ingeschoten. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wc-papier, maar ook zeker voor ontsmettende gels. De provinciale overheid wil dat het provinciale ministerie van Economie controles uitvoert en zakenlui bestraft die wilde prijsverhogingen toepassen. De autoriteiten willen leger en politie inschakelen om de maatregelen te doen naleven.

De gouverneur vraagt de Kinois om zich solidair op te stellen en hoopt dat huisbazen hun huurders niet nodeloos zullen onder druk zetten om de huur te betalen.

© CongoForum, 27.03.20

Beeld : Gentiny Ngobila

Bron : Top Congo FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.