Ook in Congolese hoofdstad is er nu een Panzi-kliniek voor slachtoffers van seksueel geweld (CongoForum)

KINSHASA – Er is nu ook een Panzi-kliniek in Kinshasa, gebaseerd op het ziekenhuis van Panzi in Bukavu (Zuid-Kivu). Dat schrijft Les Dépêches de Brazzaville. De kliniek in de Congolese hoofdstad zal zich ook ontfermen over slachtoffers van seksueel en gender-gebonden geweld.

De Panzi-kliniek ligt in de Rue Walungu, in de wijk Congo, een deel van de gemeente Ngaliema. Deze plek behoort tot de gezondheidszone Binza-Météo.

De kliniek zal medische, psychologische en juridische bijstand verlenen aan slachtoffers en hen helpen om opnieuw hun plaats in de maatschappij te vinden. In een eerst fase zal met ‘mobiele klinieken’ worden gewerkt, in Limete en Makala. In Limete ligt de wijk Pakadjuma, waar heel veel sekswerkers te vinden zijn. Nogal wat meisjes en vrouwen zijn er het slachtoffer van verkrachtingen en belanden zo in de prostitutie. De mobiele eenheden kunnen echter in principe overal in de hoofdstad worden ingezet, luidt het.

De nieuwe instelling zal samenwerken met het Saint-Josephziekenhuis. Ze zal ook mikken op vormen van samenwerking met andere instellingen.

Middelen van Nobelprijs

Volgens dr. Denis Mukwege (Panzi-Bukavu) wordt het project mogelijk gemaakt door centen die hij ontving als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (2018). Een deel van de geldprijs wordt nu gebruikt ten voordele van de vrouwen van Kinshasa, zegt Mukwege.

Het ziekenhuis in Panzi (Bukavu) kreeg uit heel wat landen de vraag om zijn model naar daar over te planten. Er werd al een project gerealiseerd in Bangui, in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ook Irak staat op de agenda. Voor Mukwege was het belangrijk om ook in Kinshasa iets te ondernemen. In die stad is er veel seksueel en gender-gebonden geweld. De noden zijn er enorm, zegt de gynaecoloog. Hij hoopt gelijkaardige projecten te kunnen realiseren in andere Congolese provincies.

Congolese slachtoffers van seksueel en aanverwant geweld krijgen dikwijls geen gepaste verzorging omdat er bijna geen gespecialiseerde opvang bestaat. Denis Mukwege en zijn team hopen dat de Congolese staat en zijn partners manieren zullen vinden om dit probleem aan te pakken.

In het geval van de kliniek in Ngaliema (Kinshasa) heeft Canada al laten weten dat het dit project mee zal steunen. De Canadese ambassadeur woonde ook de start van dit project bij.

© CongoForum, 13.03.20


Beeld – bron: La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.