België veroordeelt dodelijke aanval op VN blauwhelmen in Democratische Republiek Congo (BuZa)
BRUSSEL – België veroordeelt de dodelijke aanval op MONUSCO, de VN vredesmissie in de Democratische Republiek Congo, op 22 juni jl. Bij een confrontatie tussen een gewapende groep en de VN blauwhelmen te Beni vielen minstens één dode en verschillende gewonden.
Ons land drukt zijn oprechte medeleven uit aan de familie van de Indonesische blauwhelm die het leven liet, alsook aan de Indonesische autoriteiten en de Verenigde Naties en wenst de gewonden een spoedig herstel toe.
België roept de Congolese autoriteiten op het incident zo snel mogelijk te onderzoeken en de daders te berechten.
Dit ernstige voorval onderstreept eens te meer de bijzonder verontrustende veiligheidssituatie in het Oosten van de DRC, in het bijzonder in de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Ituri. Bij conflicten tussen gewapende groeperingen en het regeringsleger lieten de voorbije maanden 1300 burgers, inclusief kinderen, het leven. De veiligheidsproblemen gaan gepaard met de vlucht van honderdduizenden mensen die hun huizen ontvluchten en dragen bij tot een ernstige humanitaire crisis, die door de COVID-19 pandemie nog zou kunnen verergeren.
In december jl. stemde België in de VN Veiligheidsraad voor de verlenging van het mandaat van de VN vredesmissie ter plekke. Ons land heeft daarbij steevast gevraagd de missie een duidelijke opdracht te geven om de burgerbevolking te beschermen. De incidenten van de afgelopen maanden bewijzen dat dit nog steeds een prioriteit moet zijn.
In de komende maanden moeten de Verenigde Naties en de Congolese autoriteiten samen bekijken hoe de vredesoperatie zich moet aanpassen aan de situatie op het terrein. Op 25 juni wordt de situatie opnieuw besproken in de VN Veiligheidsraad. Ons land zal er pleiten voor een nauwe samenwerking tussen de VN en de Congolese autoriteiten om sneller vooruitgang te boeken bij noodzakelijke hervormingen die duurzame vrede en veiligheid voor de Congolese burgers bevorderen. Een louter militaire benadering van de veiligheidsproblemen kan daarbij nooit het enige antwoord zijn. De grondoorzaken van conflict moeten worden aangepakt. Dit vereist ook versterkte grensoverschrijdende samenwerking in het gebied van de Grote Meren.
Bron: persbericht Buitenlandse Zaken, 23.06.20