Ebola-uitbraak in oosten van Congo is officieel ‘voorbij’ (CongoForum)
KINSHASA – De Congolese regering heeft op donderdag 25 juni 2020 officieel het einde van de ebola-uitbraak in het oosten van de Democratische Republiek Congo afgekondigd. Ebola had 29 gezondheidszones getroffen in drie provincies, Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu.
De start van deze tiende epidemie van ebola op Congolese bodem werd op 1 augustus 2018 officieel afgekondigd. In totaal werden 3.463 gevallen gemeld, waarvan 3.317 bevestigde en 146 waarschijnlijke gevallen. 2.277 patiënten zijn overleden.
Het einde van de epidemie werd gisteren gemeld door de minister van Volksgezondheid, Dr. Eteni Longondo, op een persconferentie in de hoofdstad Kinshasa. In zijn toespraak sprak de minister zijn waardering uit voor de inspanningen in alle lagen van de bevolking. “Alle inspanningen samen hebben geholpen om de ziekte uit te roeien. Ik bedank in het bijzonder professor Jean-Jacques Muyembe en zijn hele team van het technisch secretariaat die onvermoeibaar hebben gewerkt om deze prestatie te leveren”.
“Het verslaan van deze langdurige epidemie is ook het resultaat van internationale samenwerking, via veel van onze ontwikkelingspartners. Dit is voor mij een goede gelegenheid om hun bijdragen en bijdragen te erkennen, zowel technisch als financieel. Met dezelfde inzet en vastberadenheid hebben we de plicht om alle kwalen te overwinnen die de groei en ontwikkeling van ons land destabiliseren”.
Bijna twee jaar
Het nieuws over het einde van de ziekte werd door het maatschappelijk middenveld in Noord-Kivu met grote vreugde begroet. Edgar Mateso, een prominente vertegenwoordiger van dat middenveld, feliciteerde de gezondheidswerkers, de lokale gemeenschappen en de internationale partners, elk op hun eigen interventieniveau. Hij pleitte ook voor een goede opvolging van degenen die hersteld zijn van de gevaarlijke ziekte. Deze mensen lopen het risico gestigmatiseerd te worden door de maatschappij. “Ze moeten goed worden ondersteund, vooral psychologisch, om te re-ntegreren in de gemeenschap”.
Het einde van de epidemie werd afgekondigd na 57 dagen zonder nieuwe gevallen. Congo wilde eigenlijk al in april 2020 de epidemie ‘voorbij’ verklaren maar enkele nieuwe gevallen maakten dat onmogelijk.
Minister Eteni Longondo bedankte gisteren niet alleen vele spelers die zich inzetten. Hij betuigde ook zijn medeleven aan alle families die door deze epidemie zijn getroffen.
Muyembe met Ebola
Jean-Jacques Muyembe is ook volop bezig met de strijd tegen het coronavirus in Congo. Het einde van de ebola-uitbraak in Oost-Congo kan zijn werk mogelijk wat lichter maken. Zijn hele leven lang werkte Muyembe mee aan de strijd tegen epidemieën. Samen met de Belg Peter Piot ontdekte hij in 1976 in Kikwit het ebolavirus.
Muyembe werd meermaals uitgenodigd in verschillende Europese landen. Zo kwam hij bijvoorbeeld aan de Universiteit Antwerpen een masterclass geven over de virusziekte. Hij kreeg ook hoge onderscheidingen, bijvoorbeeld van Nederlandstalige universiteiten in België en in Japan. Diverse keren werd hij doctor honoris causa. Momenteel is Muyembe de directeur-generaal van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) in Kinshasa.
Internationale noodsituatie
De problemen met ebola deden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in juli 2019 besluiten om te spreken van een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid. De WHO vreesde dat ebola zou overslaan naar buurlanden als Rwanda en Oeganda. Gelukkig gebeurde dat nauwelijks.
Tijdens de epidemie in Oost-Congo werden meer dan 320.000 personen ingeënt. Ebola sloeg vooral fel toe in Noord-Kivu.
Ondertussen is er een nieuwe uitbraak van ebola in Mbandaka, in het westen van Congo, ver van de Kivu en Ituri. Daar sprak de WHO van 24 zekere of mogelijke gevallen van ebola, met 13 sterfgevallen.
© CongoForum / StampMedia – Glodie Mungaba, 26.06.20
Beeld – bron: Unicef / Jean-Claude Wenga