Elena Matundu: een voorbeeld van vrouwelijk Afrikaans leiderschap in België (CongoForum)

“Er zijn er die de wereld zien hoe hij is”, zegt George Bernard Shaw, “en zich afvragen: waarom? En zij die zich de wereld inbeelden hoe hij nooit is geweest en zich afvragen: waarom niet?” Elena Matundu hoort bij deze tweede categorie.

Deze Belgische is geschoold in marketing en internationale PR en geboren is Rome. Ze toont zich steeds meer met veldwerk binnen en buiten de Afrikaanse gemeenschap in België. Ze staat aan het hoofd van de Groupement des Femmes Africaines Inspirantes et Actives (GFAIA), de non-profitorganisatie die ze twaalf jaar geleden heeft opgericht en die de beroemde Congolese gynaecoloog, Dr. Denis Mukwege, begeleidde tot aan het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede (2018). Elena Matundu is tot op heden een van de meest invloedrijke vrouwen van de Afrikaanse diaspora. Een interview met een vrouw die vastbesloten is om de mensheid met empathie te bevorderen.

Hoe kwam u op het idee om GFAIA te lanceren en wat is het doel van uw vereniging?

“GFAIA is een vereniging die opkomt voor de rechten van Afrikaanse vrouwen in de samenleving waarin zij leven. Ik wil mijzelf nuttig te maken in mijn gemeenschap, specifiek voor vrouwen, door samen te werken met partners die mij motiveerden om de vereniging op te richten. Samen de uitdagingen van de huidige wereld aangaan, ervaringen delen, nieuwe netwerken opbouwen, kortom samen sterker worden!”

U bent erg actief op sociale media en u hebt veel andere activiteiten in het veld, maar hoe combineert u die met het gezinsleven?

“Ik heb al volwassen kinderen die perfect zelfstandig zijn, dus ik heb genoeg tijd om me aan mijn passies te wijden. De vereniging en alle activiteiten zijn een prioriteit. Zo heb je bijvoorbeeld ons project “The WAN”, “The Women of the Afropolitan Network”, dat een vrouwelijk Afrikaans netwerkconcept is, met als doel om vrouwelijke ondernemers te promoten door hun zichtbaarheid aan te moedigen. Vrouwen informeren en begeleiden rond ondernemerschap, door middel van een doelgericht network”.

“Tenslotte zing ik al meer dan 20 jaar in een gospelkoor, de “Chorale Allégresse van Brussel”, en treden we regelmatig op in concerten, maar ook op bruiloften”.

U bent nauw verbonden met het Panzi-ziekenhuis in Bukavu (Oost-Congo) en de directeur en met de Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2018, Dr. Denis Mukwege. Welke rol speelt u op dat vlak?

“Ik ben inderdaad de coördinator van het officiële ondersteuningscomité voor Dr. Denis Mukwege. GFAIA was in feite een drijvende kracht achter zijn nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede. 5 oktober 2018 in Oslo was dus het geweldige resultaat van het pleit- en lobbyproces dat bijna zes jaar lang is gevoerd om zover te komen, dat wil zeggen de wereldwijde erkenning van de verdiensten van een trotse zoon van Congo”.

“Het was  zeker het hoogtepunt, maar ook het beginpunt van een ander werk… En sindsdien hebben we deze afdeling ontwikkeld, die toevallig een comité is dat rond Dr. Denis Mukwege wil sensibiliseren, informeren, ondersteunen en coördineren, met als voornaamste doel de internationale bewustwording rond de tragedie van de vrouwen in Oost-Congo te vergroten. Ook heb ik de geweldige eer om hem in de hele wereld te mogen vertegenwoordigen, als hij ergens niet kan aanwezig zijn”.

Onlangs heeft uw vereniging de aandacht gevestigd op vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld door regeringstroepen en gewapende groeperingen die in Oost-Congo actief zijn. Dat gebeurde via een zeer originele avond waarop uw leden allemaal gekleed waren in lendendoeken, wat was de belangrijkste boodschap?

“Het was geen avond, maar een solidariteitscampagne op basis van een fotosessie van de beroemde fotograaf Jean Tshimanga. Ter gelegenheid van de Vrouwenmaand in maart van dit jaar hebben de leden van de GFAIA in de “Stad van de Vreugde” van de Panzi-Stichting van Bukavu plechtig hun steun betuigd aan de “Sterkste Vrouwen van de Wereld”. We brachten ook hulde aan hen door bepaalde outfits te dragen, gemaakt met de superwaxen uit Vlisco’s “City of Joy” collectie”.

Er is nu de wereldwijde coronacrisis. Accepteert GFAIA dat er hierdoor minder aandacht en steun komt, of gaan jullie acties ondernemen?

“Op dit moment organiseert de GFAIA, in samenwerking met de ngo Afia Santé, die Congolese artsen uit de diaspora en de DR Congo samenbrengt, een inzamelingsactie voor de strijd tegen de covid-19-pandemie, om de Congolese ziekenhuizen te helpen door hen te voorzien van het nodige materiaal om de lokale bevolking kwaliteitsvolle gezondheidszorg te bieden”.

© CongoForum / StampMedia – Glodie Mungaba, juni 2020

Beeld: Elena Matundu en dr. Denis Mukwege

Bron: Elena Matundu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.