Verdachte verkoop terrein Grand Hôtel in Kinshasa: Tshisekedi vraagt een rapport (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft aan de minister van Portefeuille gevraagd om een gedetailleerd rapport te maken over de verkoop van het terrein van het Grand Hôtel in Kinshasa. Die grond werd in nogal wazige omstandigheden verkocht, zo zei het staatshoofd op de ministerraad van afgelopen vrijdag. Het rapport zou tegen de volgende ministerraad klaar moeten zijn.

Tshisekedi werd gealarmeerd door berichtgeving van Radio France Internationale. Het terrein van ruim 22.000 vierkante meter werd, na het akkoord van de minister van Portefeuille, verkocht voor 18 miljoen dollar. Een bedrag dat 4 miljoen dollar onder de marktprijs ligt. Normaal gezien kost grond in de zakenwijk Gombe meer dan 1.000 dollar per vierkante meter.

Eén van de bestuurders van de ‘Grands Hôtels du Congo’ zei aan RFI dat er geen koper was gevonden die een goede prijs wilde neertellen. Het lukte zelfs niet wanneer werd voorgesteld om de grond in kleinere percelen op te splitsen. De Wereldbank en Unicef zouden ‘niet al te hoog geprijsde voorstellen’ hebben gedaan. Maar dat wordt bij die organisaties ontkend. Zij zeggen dat ze nooit een voorstel hebben geformuleerd.

President Tshisekedi vindt dat de grond in zeer floue omstandigheden van de hand werd gedaan. Er was geen officiële procedure om biedingen te vragen. De grond werd onderhands verkocht aan de Indiase zakenman Harish Jagtani en zijn vennootschap Modern Construction. Jagtani heeft nauwe banden met ex-president Joseph Kabila. Op de grond staat nu een prefabconstructie om patiënten met Covid-19 op te vangen. Jagtani beloofde dat de daar verleende zorg volkomen gratis zou zijn.

De minister van Portefeuille, die aanleunt bij Kabila, gaf in december 2019 zijn akkoord voor de verkoop van de grond. In een brief wees hij ook wel op de nood om een gemengde commissie samen te stellen die moest onderzoeken hoe rendabel vroegere investeringen van de Grands Hôtels waren geweest. Grands Hôtels is voor de helft in handen van de Congolese staat. De bevindingen van de commissie werden nooit openbaar gemaakt.

© CongoForum, 08.06.20

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.