VN geven 40 miljoen dollar voor strijd tegen ebola in Congo (CongoForum)
KINSHASA – De humanitaire chef van de VN heeft zondag 40 miljoen dollar van het Central Emergency Response Fund (CERF) van de Verenigde Naties toegekend om te helpen bij het aanpakken van noodsituaties op gezondheidsgebied in de Democratische Republiek Congo. Dat maakte de VN gisteren bekend.
De aankondiging van de noodfinanciering komt minder dan een week nadat de Congolese regering een nieuwe ebola-uitbraak in Mbandaka, in de noordwestelijke provincie Equateur, had bevestigd.
Congo is een langdurige ebola-epidemie aan het bestrijden. Sinds het begin van de uitbraak in augustus 2018 zijn in de oostelijke provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu desondanks meer dan 2.200 mensen aan het virus overleden.
De CERF-financiering zal de bestaande gezondheidsdiensten in de DRC versterken om follow-upondersteuning voor ebola-overlevenden mogelijk te maken. Bovendien maakt het systemen voor gemeenschapstoezicht, waarschuwingen en snelle respons mogelijk. Ze zullen ook de levering van voedsel, onderdak, water en sanitaire voorzieningen financieren, evenals diensten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en bescherming.
Naast ebola worstelt de DRC al een tijd met een gevaarlijke mix van gezondheids- en humanitaire crisissen, waaronder ’s werelds grootste mazelenuitbraak, massale interne ontheemding, onveiligheid en de COVID-19-pandemie. Op 4 juni was in Congo sprake van 3.494 gevallen van corona en 74 sterfgevallen.
“Wat er gebeurt in Congo is een grimmige herinnering aan het feit dat dat de wereldwijde gemeenschap de humanitaire crisissen die aanwezig waren voor het coronavirus niet uit het oog mag verliezen,” zei VN-ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken en Noodhulp, coördinator Mark Lowcock bij de aankondiging van de financiering van 40 miljoen dollar. “Als we wegkijken van plaatsen als de Democratische Republiek Congo, zullen kwetsbare mensen verstrikt blijven in vicieuze cirkels van lijden en hebben ze geen kans om te vechten tegen COVID-19,” zei Lowcock. De VN-functionaris dankte de donoren voor hun vrijgevigheid en drong er bij hen op aan de strijd tegen ebola in de DRC te blijven financieren.
Blijvende inspanningen nodig
Het grootste land in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft dit jaar al meermaals het einde van de ebola-epidemie afgekondigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt daarom aan om lang genoeg te wachten en geen voorbarige conclusies te trekken.
Er zijn blijvende inspanningen nodig om verdere uitbraken te voorkomen: het versterken van de capaciteit, die opgebouwd werd tijdens de epidemie, van de DRC om ebola te bestrijden en het versterken van het gezondheidssysteem in overeenstemming met de plannen van de regering voor een ‘universele gezondheidszorg’.
De subsidie van 40 miljoen dollar bouwt voort op de 30 miljoen die eerder was toegewezen aan de DRC door de CERF om de onderfinanciering van de strijd tegen urgenties te bestrijden.
De CERF is een van de snelste en meest effectieve spelers wat betreft het helpen van mensen die getroffen werden door een crisis. Sinds de oprichting, heeft de CERF honderden miljoenen mensen geholpen door het verstrekken van meer dan 6,5 miljard dollar in 104 verschillende landen en gebieden. “Dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder de gulle ondersteuning en voortdurende donaties “, zei een woordvoerder van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA).
© CongoForum, 09.06.20 (rok)
Afbeelding – bron: WHO