Begrotingssteun voor Congo: Wereldbank wil onder voorwaarden 200 miljoen dollar geven (CongoForum)

KINSHASA – De Wereldbank is van plan 200 miljoen dollar begrotingssteun aan de DR Congo te verstrekken. Op voorwaarde dat de Congolese regering bepaalde acties onderneemt en maatregelen treft. Dat meldden Congolese media.

Premier Sylvestre Ilunga had maandag overleg met diverse belangrijke figuren in dit dossier: vicepremier Jean-Baudouin Mayo, minister van Financiën José Sele Yalaguli, Albert Ekumbaki (de secretaris van de regering) en Jules Bondombe Assango, de vice-gouverneur van de Congolese centrale bank (BCC). Tijdens het overleg werden diverse te nemen acties geëvalueerd en besproken.

Volgens vice-premier en minister van Begroting Jean-Baudouin Mayo gaf de premier diverse instructies. De ministers van Financiën en Begroting en de gouverneur van de BCC moeten de acties die nog niet volledig zijn uitgevoerd afronden. Zo zal een nota over de 200 miljoen dollar van de Wereldbank op de volgende ministerraad ter goedkeuring kunnen worden voorgelegd.

Jean-Baudouin Mayo Mambeke zegt dat er al veel is gebeurd. Op het juiste moment zullen de bevoegde ministeries en de centrale bank de Wereldbank informeren zodat de 200 miljoen begrotingssteun effectief kan worden uitgekeerd.

Op de jongste ministerraad legde de minister van Financiën uit dat er soms veel tijd ligt tussen de ondertekening van akkoorden met de Wereldbank en de uitbetaling van gelden. Vaak is dat te wijten aan het niet naleven van een opgelegd schema. Gevolg is dat Congo zo minder toegang heeft tot extra kredieten.

© CongoForum, 07.07.20 (rok)

Beeld: het gebouw van de Wereldbank, Washington

Bron: Wikimedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.