Drie of vier betogers gedood bij manifestatie tegen Ronsard Malonda in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa zijn vandaag drie of vier betogers gedood door kogels van de politie. Dat zegt Augustin Kabuya, waarnemend secretaris-generaal van de UDPS, de partij van president Félix Tshisekedi. De UDPS organiseerde vandaag een mars om te protesteren tegen de plannen om Ronsard Malonda voorzitter te maken van de nationale kiescommissie (CENI). Malonda wordt gezien als een marionet van ex-president Joseph Kabila.

In een video, gepubliceerd op de Twitteraccount van Top Congo FM, is te zien hoe een duidelijk aangeslagen Kabuya de aanhangers van zijn partij oproept om de geweldloze strijd van (wijlen) Etienne Tshisekedi voort te zetten. In de video heeft Kabuya het over vier gedode manifestanten. “Wij eisen het vertrek van Gilbert Kankonde, de minister van Binnenlandse Zaken die bevoegd is over de nationale politie”.

De omstreden Ronsard Malonda was al op hoog niveau actief bij de CENI toen Félix Tshisekedi president van Congo werd. De uitslagen van de verkiezingen van eind 2018 waren wel bijzonder omstreden. Martin Fayulu (Lamuka) bleeft altijd volhouden dat hij de presidentsverkiezingen had gewonnen, en niet zoon Tshisekedi.

© CongoForum, 09.07.20

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.