Félix Tshisekedi: “Strijd tegen straffeloosheid en corruptie is de kern van mijn beleid” (CongoForum)

KINSHASA – “De strijd tegen de straffeloosheid, tegen de corruptie en tegen de anti-waarden is de kern van mijn beleid. Zonder dat is elke realistische hoop op verandering zinloos”. Dat beklemtoonde president Félix Tshisekedi maandag 29 juni in zijn toespraak naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo.

“Zestig jaar lang hebben we zachtjesaan onze politieke klasse zien veranderen in een soort maffia. Voor onze jeugd hebben we er zelfs hét voorbeeld van gemaakt hoe te slagen in het leven! Het is nu tijd dat model te veranderen en de voorwaarden te creëren om onze jongeren toe te laten zelf de belangrijkste bron van rijkdom te worden in ons land. Die jeugd die zo talentvol is, zo vol energie, zo gebrand is op weten. Het is voor haar dat we ons land op het spoor van de digitale transformatie hebben gezet via het ambitieuze nationale digitale plan Horizon 2025”, beklemtoonde de president.

“Sinds de onafhankelijkheid heeft onze politieke praktijk echter in hoofdzaak geleid tot een aftakeling van de efficiëntie, tot een erosie van de verantwoordelijkheden, tot zich bedienen in plaats van te dienen”, fulmineerde Tshisekedi.

“Sinds we in volle overtuiging ervoor gekozen hebben om de nationale verzoening voorop te stellen om beter aan de toekomst te werken en de vrede te beschermen, mag de strijd tegen de straffeloosheid in geen geval  ontaarden in wraak of een heksenjacht. Maar evenzeer is geen enkele geloofwaardige verzoening mogelijk als we verder aanmodderen met de oude gewoonten van corruptie, gefoefel en misdaad”, onderstreepte het staatshoofd.

Nieuwe morele regels

Tshisekedi herinnerde er aan dat hij zich er tegenover het Congolese volk, tegenover zijn geweten en tegenover God toe verbonden heeft “kansen te geven aan alle Congolezen, zonder uitzondering, om zich voor te bereiden op de toekomst in volle vrijheid en in alle rust, maar dan wel op basis van nieuwe morele regels”.

“In geen geval mag dit engagement (tot verzoening) het voortzetten betekenen van de straffeloosheid. Me inspirerend op de heilige geschriften, is het niet mijn bedoeling de slechten te zien omkomen maar wel dat ze gered zouden worden én dat heel het land zich daarover zou kunnen verheugen. Doen ze dat niet, dan zullen ze de gestrengheid van de wet ondervinden. Vermits de wet er is om de fouten aan het licht te brengen, maak ik van het herstel van de rechtsstaat mijn allereerste prioriteit in mijn strijd om een nieuw Congo uit te bouwen”, aldus nog Tshisekedi.

Schandalen

De Congolese president hoopt dat de pijnlijke ervaring met alles wat aan het licht kwam in de marge van het proces inzake het ‘100 dagen-programma’ (de arrestatie van Vital Kamerhe, nvdr), een definitief eindpunt betekent in de lange reeks van projecten en programma’s waarbij ‘doorheen heel onze geschiedenis’, enorme publieke geldstromen volledig straffeloos wegvloeiden.

“Ik denk hier concreet aan het Bukanga-Lonzoproject (een agro-industriële flop, nvdr), aan de vele ritselpraktijken met mijnconcessies, aan projecten van wegenbouw en de constructie van luchthaven en noem maar op. De uitdaging voor Congo, de uitdaging voor het Congolese volk is om komaf te maken met die sleur om zich opnieuw een toekomst uit te tekenen. Tot elke prijs moeten we daartoe komen. En we zullen daar ook geraken. Ik roep de regering op de hele uitgavenketen te hervormen zodat onze publieke middelen voortaan beter beschermd zullen zijn én beter gebruikt.”

© CongoForum, 01.07.20 (PVb)

Bron: Radio Okapi

Beeld: Freepik

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.