Universiteit Antwerpen zal in 2021 auditorium omdopen tot Lumumba-zaal (CongoForum)
ANTWERPEN – De Universiteit Antwerpen zal in 2021 de grote zaal van de Campus Middelheim omdopen tot Lumumba-zaal, ter ere van wijlen Patrice Emery Lumumba en zijn vrouw Pauline. Als gevolg van de coronacrisis is de plechtigheid verschoven naar mei 2021. Dat heeft de openbare omroep VRT onlangs gemeld.
“In het gebouw bevindt zich een prachtige aula uit de jaren 30 die naar Patrice Lumumba en zijn vrouw zal worden vernoemd”, legt UA-rector Herman Van Goethem uit. “Lumumba speelde een belangrijke rol bij de onafhankelijkheidsstrijd in Congo. Er zal een portret van hem in deze zaal komen te hangen en volgend jaar zal de UA er ook een tentoonstelling ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van Congo organiseren. Wegens de gezondheidscrisis die op dit moment in de wereld woedt, vinden we het nodig om deze gebeurtenis uit te stellen”.
Koloniale hogeschool
Aan de omroep VRT legde Van Goethem het belang uit van deze plaats en de toenmalige band tussen Congo en België. “Het is een koloniaal gebouw met veel marmer. In die tijd was het de koloniale hogeschool waar jongeren werden opgeleid om ambtenaar te worden in Congo. Het was een militaire training met strenge discipline, sportoefeningen en veel educatie. Die opgeleide mensen gingen jaar na jaar naar Congo om de kolonie te besturen.”
Het koloniale verleden wordt nog altijd gevoeld op de campus. “Kolonialisme wordt in het gebouw gepropageerd en ik ben me daar zeer bewust van. Om dit verleden een plaats te geven, zullen we een tentoonstelling organiseren. Kunstwerken van over de hele wereld worden tentoongesteld. Er zullen ook kunstenaars met Afrikaanse roots zijn die in het openluchtmuseum, maar ook op de campus, kunstwerken zullen maken”, aldus Van Goethem.
Over Herman Van Goethem
Herman Van Goethem zelf is geboren in Mortsel (België). Hij studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en ook geschiedenis in Antwerpen en Leuven. Hij doceert vakken over de politieke geschiedenis van België aan de UA en is tevens gespecialiseerd in de geschiedenis van de fotografie. Van Goethem schreef boeken en zijn huidige onderzoek heeft betrekking op de bestuurlijke collaboratie in België in 1940-1944. Hij is ook betrokken bij de Kazerne Dossin – Museum Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten.
Onder het rectorschap van Herman Van Goethem werden twee Congolezen al Doctor Honoris Causa bij de UA. Eén van hen was dr. Denis Mukwege, die de Nobelprijs voor de Vrede (2018) kreeg. De tweede is prof. Jean-Jacques Muyembe, die in 1976 het ebolavirus ontdekte in het Congolese Evenaarswoud, samen met de toen nog jonge Belgische onderzoeker Peter Piot. Muyembe, ondertussen 77 jaar, is nog altijd actief in de strijd tegen ebola in Congo. Hij vecht ook tegen het coronavirus.
© CongoForum – Glodie Mungaba, 08.07.20
Beeld: de vroegere koloniale hogeschool in Antwerpen, nu een deel van de UA
Bron: Universiteit Antwerpen