Waar zijn de miljoenen dollars voor de strijd tegen corona naartoe? (CongoForum)
KINSHASA – Na aantijgingen over mogelijk misbruik van geld voor de strijd tegen het ebolavirus worden nu ook lastige vragen gesteld over de centen die moesten dienen om de aanpak van het coronavirus in goede banen te leiden. In de voorbije dagen waren er steeds meer berichten over mogelijk gesjoemel met ‘coronageld’, met name in de Nationale Assemblee. Minister Eteni Longondo (Volksgezondheid) zegt dat hij in het parlement uitleg wil geven als hij een officiële vraag van die aard krijgt.
Het personeel uit de gezondheidszorg voerde in de afgelopen dagen actie omdat hun lonen niet werden uitbetaald. Officieel had de staat echter midden juni meer dan 27 miljoen dollar uitgegeven om het coronavirus in Congo te bestrijden, meldt Radio France Internationale.
Opposant Léon Mondole leidt de commissie Sociale en Culturele Zaken in de Nationale Assemblee. Hij is al met het Bureau van de instelling aan het praten over de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie.
Professor Muyembe zag weinig geld
Enkele dagen terug verklaarde viroloog Jean-Jacques Muyembe, die de strijd tegen corona coördineert, dat hij niet veel meer dan 1 miljoen dollar had ontvangen voor de werkzaamheden. Officieel gaf de regering echter 27 miljoen dollar uit om het gevreesde virus te bestrijden. De opmerkelijke uitspraak van professor Muyembe deed enorm veel stof opwaaien. Het ministerie van Volksgezondheid zegt zelf amper 3 miljoen dollar te hebben ‘beheerd’.
Schriftelijke vraag
Niet alleen in de oppositie wordt er boos gereageerd. Vrijdag stelde François Nkureye, een parlementslid van de PPRD van Joseph Kabila, een schriftelijke vraag over het dossier. Hij beschuldigde het ministerie van ‘catastrofaal management’ en stelde dat er was gewerkt met een systeem van bedenkelijke commissies. Zo zou er tot 35% commissie zijn geëist op uitgaven om hotels en restaurants te financieren voor zieken en op middelen die naar de ziekenhuizen moesten gaan. Volgens Nkureye zou het ministerie ook vervallen geneesmiddelen en niet echt geschikte muskietennetten hebben laten in omloop brengen.
“Het ministerie van Volksgezondheid zorgt niet voor de betaling van de lonen van het personeel dat corona moet bestrijden”, verweert dr. Eteni Longondo zich. De laattijdige uitbetaling van lonen zou te wijten zijn aan problemen met ‘de lijsten’ waarover afstemming nodig was tussen het ministerie van Begroting en de diensten van professor Muyembe. Als het gaat over de vermoedens over financieel gesjoemel, belooft de minister een audit om na te gaan hoe alle gebruikte middelen juist werden besteed.
© CongoForum, 07.07.20
Beeld: professor Jean-Jacques Muyembe
Bron : ITG