WHO over ebola in Evenaarsprovincie: « COVID-19 mag ons niet afleiden » (CongoForum)
KINSHASA – De ebola-epidemie wordt in de provincie Equateur een steeds groter wordend gezondheidsprobleem. Dat baart grote zorgen, te meer omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en haar partners met een ernstig financieel tekort worden geconfronteerd. Het totale aantal bevestigde gevallen dat tijdens de vorige epidemie in 2018 werd opgetekend, is overschreden, meldt Radio Okapi.
De huidige epidemie, de elfde in de DR Congo, werd op 1 juni 2020 afgekondigd nadat er gevallen waren ontdekt in de streek van de stad Mbandaka, de hoofdplaats van Equateur. Sinds de epidemie zich heeft verspreid naar zes gezondheidszones, zijn er 56 gevallen geregistreerd. De stad Mbandaka en omgeving waren ook al de haard van de negende ebola-epidemie van het land, die duurde van mei tot juli 2018. Destijds werden 54 gevallen bevestigd. Van de 56 gevallen die tot dusver zijn gemeld, zijn er 53 bevestigd en drie waarschijnlijk.
“De respons op ebola te midden van een COVID-19-pandemie is complex, maar we mogen ons er niet door laten afleiden en andere dringende gezondheidsbedreigingen niet aanpakken”, zegt Dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika.
De huidige strijd tegen ebola wordt belemmerd door een gebrek aan financiële middelen. Tot op heden heeft de WHO 1,75 miljoen dollar opgehaald. Er is aanvullende steun nodig om de inspanningen van de WHO, de gezondheidsautoriteiten van de DR Congo en de partners snel op te schalen. Zo kan ervoor worden gezorgd dat alle getroffen gemeenschappen de essentiële diensten ontvangen. Het gaat dan over gezondheidseducatie en gemeenschapsbetrokkenheid, vaccinatie, screening, contactopsporing en behandeling.
Gelukkig is er sinds het begin van de ebola-epidemie aanzienlijke vooruitgang geboekt, weet Radio Okapi. In zes weken tijd zijn meer dan 12.000 mensen ingeënt. De huidige reactie bouwt voort op de lessen die zijn getrokken uit eerdere ebola-uitbraken in het land. Die hebben het belang aangetoond van een nauwe samenwerking met de plaatselijke gemeenschappen.
De WHO heeft, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en zijn partners, samengewerkt met de gemeenschappen om het virus beter te begrijpen en lokale steun te krijgen voor de respons-activiteiten. Meer dan 40.000 huishoudens uit de gemeenschappen werden bezocht door gezondheidswerkers en meer dan 273.000 personen kregen informatie over gezondheid en veiligheid.
© CongoForum, 17.07.20 (rok)
Beeld – bron: UN News