Bloedbaden in Kasika en elders: ‘negationisme’ van Rwanda zet kwaad bloed bij Congolese bevolking (CongoForum)

KASIKA – Vincent Karega, de Rwandese ambassadeur in Kinshasa, zei gisteren dat het pure propaganda is om te spreken over meer dan 1.000 doden in Kasika (een klein dorp in Zuid-Kivu) wanneer er slechts twee namen bekend zijn. Hij sprak bovendien van “laster” wanneer wordt gezegd dat het Rwandese soldaten waren die 22 jaar geleden mensen vermoordden in Kasika en elders op het grondgebied van Mwenga (Zuid-Kivu). De diplomaat reageerde op een publicatie van de Congolese historicus Benjamin Babunga, die zopas verscheen, berichten Mediacongo en La Prunelle RDC.

De historicus publiceerde een uittreksel uit zijn publicatie ter herinnering van de bloedbaden die in 1998 in diverse dorpen in de streek van Mwenga werden aangericht door Rwandese soldaten. Maar de ambassadeur ontkent de betrokkenheid van Rwandese militairen. Vincent Karega betwist ook dat er meer dan 1.000 Congolezen om het leven kwamen in plaatsen als Kasika en Kilungutwe.

Volgens de Rwandese diplomaat kloppen de aantijgingen niet omdat de overvallen dorpen geen naam hebben. Rwanda is het niet eens met een bestaand rapport dat het bloedbad in Kasika en omstreken in kaart bracht. Dat rapport ging ook over andere misdaden in het oosten van Congo. De Rwandezen ontkennen de feiten of bagatelliseren die. Rwanda vindt dat het rapport vijf buurlanden van Congo krenkt en houdt vol dat het nooit verder kwam dan een ontwerpdocument.

Woede en verontwaardiging in Congo

De uitspraken van ambassadeur Karega wekken woede op bij Congolese activisten en anderen. Zij zeggen dat Rwanda de feiten niet mag ontkennen en dat de feiten voor zich spreken. Burgeractivist Bienvenu Matumo van de beweging Lucha wil dat Congo de Rwandese ambassadeur het land uit zet omdat hij de bloedbaden, aangericht door Rwandese militairen, ontkende.

Vincent Karega verwijderde snel zijn tweet na de woede van Congolese internetgebruikers over zijn negationistische opmerkingen. De uitval van Karega kwam er slechts enkele dagen nadat de video van de Rwandese militaire leider James Kabarebe een week of twee geleden viraal ging op sociale media. In een programma op de Rwandese televisie beschuldigde die de Congolese arts Denis Mukwege ervan ‘propaganda te maken’.

Deze reacties van Rwandese functionarissen, in het bijzonder die van Kabarebe, op de moorden in Kipupu in Zuid-Kivu en die van Vincent Karega op het bloedbad in Kasika, wijzen erop dat Rwanda aan negationisme wil doen om zijn verantwoordelijkheid af te wijzen, vinden Congolese media. De Congolezen zelf willen alles doen om de herhaling van zulke drama’s te voorkomen.

© CongoForum, 25.08.20 (rok)

Beeld: ambassadeur Vincent Karega

Bron : Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.