Moise Ekanga, architect van de Chinese contracten, hoopt dat ook Belgische investeerders bereid zijn om de Congolese economie uit het slop te halen (CongoForum)
KINSHASA – Moise Ekanga, de architect van de Chinese contracten in Congo, is vragende partij voor de komst van zoveel mogelijk investeerders naar zijn land, onder wie Belgische investeerders. Volgens hem heeft België ook een rol te spelen als men de Congolese economie nieuw leven wil inblazen. Ekanga uitte zich in een interview met La Libre Afrique.
“Als we onze mentaliteit niet veranderen, zullen we niet evolueren”, zegt Moise Ekanga in La Libre Afrique. “Heeft u de plaats van de DR Congo op de wereldranglijst van het zakendoen gezien? De score is niet bemoedigend. Hoe wilt u investeerders aantrekken als ze niet de garantie hebben dat ze rustig kunnen werken en beschermd zijn tegen administratieve en juridische obstakels? Ik heb veel geïnteresseerde zakenmensen gezien. Overdag ontmoeten ze ambtenaren die hen een bepaalde visie op het potentieel van het land presenteren, maar ’s nachts praten ze met economische spelers die het terrein kennen en die hen uitleggen wat de moeilijkheden zijn waarmee zij te maken hebben. In deze context is het erg ingewikkeld om investeerders binnen te halen”.
Ekanga erkent dat de DRC verantwoordelijk is voor de huidige situatie, noteert La Libre Afrique. Tegelijkertijd is hij van mening dat er ook voor België een rol is weggelegd. “Ik ben heel serieus. U kent het land beter dan anderen en uw stem wordt in heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten gehoord. Het is belangrijk dat we weer kunnen samenwerken, ieder voor zich. Ik vraag de Belgen niet om al het werk voor ons te doen, maar het zal gemakkelijker zijn om te beginnen met mensen die we kennen”.
Moise Ekanga komt uit de rangen van de kabilisten. Hij was lid van de Nationale Assemblee voor Lomela, op de lijst van de PPRD, de partij van Joseph Kabila. Nu is hij een senator van Sankuru, met een onafhankelijke status. Hij is nog altijd de coördinator van het Bureau voor Coördinatie en Monitoring van het Chinees-Congolese programma (alias BCPSC), bevoegd voor het “Chinese contract”. “Ik ben een pragmaticus”, stelt Ekanga. “Ik ben bereid om met iedereen samen te werken als het voor het welzijn van mijn land is”.
Volgens het contract moeten de Chinese partners 6,6 miljard dollar bijdragen: 3 miljard voor infrastructuur en 3,6 miljard voor projecten in de mijnbouw. Moise Ekanga: “We hebben 900 miljoen dollar betaald voor infrastructuur, inclusief rente, en 1,8 miljard voor investeringen in de mijnsector”.
Ekanga blijft geloven dat het Chinese contract zeer voordelig is voor alle partijen, aldus La Libre Afrique. “Op dit moment zijn de Chinezen vooral koper en kobalt aan het ontginnen. Ze waren ook geïnteresseerd in chroom en nikkel. De Chinezen gingen naar de Kasaï, waar deze grondstoffen te vinden zijn. Ze namen monsters die zeer positief waren. Maar er was helemaal geen elektriciteit in het gebied, het project ging niet door en we richtten ons dus op koper en kobalt. Dit betekent dat wanneer we elektriciteit hebben, er een reëel potentieel is”.
© CongoForum, 19.08.20 (bewerking: Glodie Mungaba)
Beeld: Moise Ekanga
Bron: Twitter / Top Congo