Staatsexamen 2020 : meer dan 153.000 leerlingen uit laatste jaar nemen deel in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De scholieren in het laatste jaar van het secundair onderwijs beginnen vandaag aan de proeven voor het staatsexamen. Overal in Congo starten ze met het schrijven van een tekst of uiteenzetting in het Frans. Alleen al in Kinshasa doen meer dan 153.000 leerlingen mee aan het staatsexamen. Al het nodige is gedaan om de leerlingen in veilige omstandigheden te laten werken, in deze context van de coronacrisis.

“Alle nodige maatregelen zijn getroffen”, zegt Charles Mbutamutu, woordvoerder van de provinciale overheid in Kinshasa. “We hebben aanbevolen om één leerling per bank te zetten, we delen de centra anders in en we hebben aan de chefs van de centra verzocht om naburige scholen te gebruiken als het moeilijk zou zijn om de coronamaatregelen toe te passen. We hebben ook de leerlingen voorgelicht opdat ze de maatregelen strak zouden naleven in de verschillende centra”.

Een eindejaarsleerling van het technisch en industrieel instituut in Bumbu is naar eigen zeggen klaar om zijn eindejaarsproef in het Frans te schrijven. Hij is ook niet bang van de andere examens. “In ons instituut hebben we ons goed voorbereid op de examens”, aldus Admirable Bankuangangu. Tijdens de lockdown hebben we allemaal onze nota’s thuis goed doorgenomen”.

© CongoForum – Daniel Alloterembi, 31.08.20

Beeld (archief) – bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.