Gouverneurs Haut-Katanga en Kasaï roepen op tot vreedzaam samenleven (CongoForum)

LUBUMBASHI – Gouverneur Dieudonné Pieme van de provincie Kasaï heeft zondag 27 september gepleit voor een vreedzaam samenleven van de gemeenschappen van Katanga en Kasaï. Hij deed dat, aldus Radio Okapi, zondag in Lubumbashi na een ontmoeting met zijn evenknie van Haut-Katanga, Jacques Kyabula.

Volgens de gouverneur van Kasaï zijn de culturele verschillen tussen beide provincies veeleer een krachtig voordeel dan een zwakte die beide volkeren kan verdelen.

De beide gouverneurs spreken zich uit tegen haatdiscours die het normale samenleven bemoeilijken. “Wij hebben samen bekeken hoe we het probleem kunnen oplossen want zelfs een kleine vonk kan een grote brand veroorzaken”, aldus Dieudonné Pieme. “Het is onze plicht als verantwoordelijken om te bekijken hoe we extremisten kunnen beletten in de weg te staan van de gemeenschappen.”

Volgens beide hoge mandatarissen zijn initiatieven nodig om de gemeenschappen toe te laten zonder al te veel problemen samen te leven. “Ik herinner er de Kasaiens die in Katanga wonen dan ook aan te beseffen dat zij Congolezen zijn. Zij hebben zeker en vast het recht in Katanga te blijven maar ze hebben eveneens het recht en vooral de plicht om de autochtone culturen van Katanga te respecteren”, lichtte de gouverneur van Kasaï nog toe. “Die culturele verschillen zijn juist een bron van kracht voor ieder. Zij hoeven zeker geen zwakte te zijn die de volkeren verdelen. Wij denken dat de initiatieven die we moeten nemen, nu net in de richting moeten gaan van een faciliteren van dit samenleven”.

CongoForum 29.09.20 (PVb)

Beeld: gouverneur van Kasaï, Dieudonné Pieme

Bron: CAS-Info.CA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.