Relance van de koffiesector: Kivu geeft het goede voorbeeld (CongoForum)

BUKAVU – Koffieproducenten in de Democratische Republiek Congo zijn vastbesloten om de kwaliteit van hun productie te verbeteren en de bevolking voor te lichten over hun sector.

Normaal gezien zou Bukavu op 26 en 27 september het decor zijn geweest voor de vierde editie van ‘Saveur du Kivu’, (smaak van Kivu), maar het evenement is uitgesteld als gevolg van de coronacrisis.

Volgens Les Dépêches de Brazzaville wilden spelers uit de koffiesector twee dagen lang bijeenkomen om deel te nemen aan deze hoogmis, een initiatief van het ministerie van Landbouw en een consortium van internationale organisaties.

De Congolese regering wil de sector nieuw leven inblazen, terwijl die paradoxaal genoeg aan het uitsterven is ondanks de aanwezigheid van bijna onontgonnen vruchtbare grond. Daarnaast is het de bedoeling om producenten vertrouwd te maken met nieuwe, goedkopere technieken voor de productie en verwerking van koffie. De vierde editie van ‘Saveur du Kivu’ wilde veel aandacht geven aan kleine producenten, onder wie jongeren en vrouwen.

Lange traditie

Historisch gezien heeft de DR Congo een lange koffietraditie. In de jaren zestig waren twintig landbouwproducten nog goed voor 40% van de waarde van de export het land. Tegenwoordig vertegenwoordigen de mijnen meer dan 90% van de export.

In de koffiesector vormen veel problemen een belemmering voor de herontwikkeling van de activiteiten: de veroudering van plantages en de planters, het probleem van de toegang tot hoogwaardige meststoffen, de onderbreking van het landbouwonderzoek en de afwezigheid van een systeem voor financiering. Verenigingen van koffietelers zijn niet altijd goed georganiseerd en de productiegebieden zijn slecht bereikbaar.

Desondanks maakte Congolese koffie in oktober 2018 zijn grote comeback op het internationale toneel, met prijzen die werden uitgereikt aan twee ‘Kivu-cafés’, de Specific Gold Gourmet en de Silver Specific Gourmet. Dat gebeurde op de vierde internationale wedstrijd voor gebrande koffie.

© CongoForum, 30.09.20 (rok)

Beeld – bron: Saveur du Kivu / Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.