Oeganda stuurt een honderdtal Congolese scholieren terug naar Kasindi-Lubirihya, Beni (CongoForum)

BUTEMBO – Ongeveer honderd Congolese scholieren die in Oeganda wonen werden op woensdag 14 oktober teruggestuurd naar Kasindi-Lubirihya door de Oegandese migratie-instanties.

De meeste van deze kinderen gaan naar school in het landelijke Kasindi-Lubirihya, op Congolees grondgebied, en zijn dus genoodzaakt om steeds de grens over te steken.

Doordat het niet meer mogelijk is zoals vroeger om de grens over te steken, hebben de scholieren en hun ouders actie gevoerd voor de burelen van de Oegandese migratiedienst om de toelaten te krijgen om de grens over te steken.

Na enige tijd kwamen de Oegandese autoriteiten met de oplossing om hen allemaal naar Congo terug te sturen in afwachting van de opening van de grens tussen de DR Congo en Oeganda.

In Congo werden verschillenden van de leerlingen opgevangen in gastgezinnen. De ouders pleitten namens hun kinderen voor een tussenkomst van de Congolese autoriteiten. Zij benadrukken dat het voor hen moeilijk zal zijn om op afstand de situatie van hun kinderen te kunnen volgen.

De scholen in de DRC zijn terug geopend sinds 12 oktober.

© CongoForum – Roger Mulyata, 15.10.20 (ldw)

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.