Tshikapa: instorting Kasaï-brug ramp voor handel en bevolking (CongoForum)

TSHIKAPA – De instorting van de Kasaï-brug in de stad Tshikapa (provincie Kasaï) is catastrofaal voor de regio, zegt Dieudonné Pieme, de gouverneur van de provincie Kasaï. Die provincie ligt zuid-centraal in de Democratische Republiek Congo. De brug is afgelopen vrijdag ingestort en werd gebruikt om verschillende provincies in het centrum van de DR Congo en de hoofdstad Kinshasa met elkaar te verbinden.

De gouverneur van Kasaï spreekt van een “ramp voor de stad Tshikapa en de hele provincie Kasaï”, meldt Radio Okapi. “Economisch gezien vormt de brug praktisch het kruispunt tussen het oosten en het westen van de DR Congo. Kananga kan niet meer per voertuig vanuit Kinshasa worden bevoorraad. En voor Mbuji-Mayi geldt hetzelfde ”.

De brug, die nog werd gebouwd in de Belgische koloniale periode, werd zeer intensief gebruikt, wat bijdroeg aan het instorten van de constructie.

Tussentijdse oplossingen

In afwachting van een oplossing besloot de gouverneur een veerboot in te leggen om voertuigen over te zetten, legt Radio Okapi uit. Daarnaast wordt een boot met een capaciteit van 200 personen ingezet om mensen de rivier over te zetten.

Zakenlieden vrezen dat het verdwijnen van de brug aanzienlijk tekorten zal veroorzaken. Normaliter is er veel handel tussen Kasaï en Centraal-Kasaï. Daarnaast is er de aanvoer vanuit Tshikapa van producten uit de naburige dorpen. De handelaars vragen de autoriteiten snel in te grijpen om het normale verkeer te herstellen.

© CongoForum, 27.10.20 (pjv)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.