Vzw Mpokolo wa Muoyo maakt duizenden mondmaskers: “Een voorbeeld van goed Covid-nieuws”

KANANGA- Het opvangcentrum Mpokolo wa Muoyo (Bron van Leven) is al meer dan 25 jaar een reddingsboei voor kinderen op de vlucht in hun eigen land en voor verwaarloosde kinderen uit de grote omgeving van Kananga, in het hart van Congo in de provincie Kasaï. Volgens de VN-vredesmissie in Congo (Monusco) telt de stad 1,9 miljoen inwoners. In het opvangcentrum in Kananga verblijven veel ex-kindsoldaten. Daar zijn ze terecht gekomen nadat UNICEF ze kon overtuigen om niet meer te strijden tegen het Congolese leger van voormalig president Joseph Kabila. In het opvangcentrum zorgt de Belgische pater Ivo Vanvolsem samen met UNICEF voor een opleiding mechanica, houtbewerking of knippen en naaien.

Initiatiefnemer en begeleider van het project Mpokolo wa Muoyo is pater  Ivo Vanvolsem uit het Belgische Buizingen. In een familiale omgeving wil hij de kinderen (naast kost en inwoon) uitzicht geven op een betere toekomst. Daartoe is het onontbeerlijk dat deze kinderen terug contact krijgen met hun familie. Om die families te vinden is naast vele contacten ook een stevig vervoermiddel nodig. Een nieuwe terreinwagen blijkt dan ook een welgekomen ‘must’. De vorige, 16 jaar oud, was totaal versleten en aan vervanging toe.  Ondanks het feit dat pater Ivo Vanvolsem niet zoals gepland in maart kon afreizen naar België en ondanks Covid-19, is er veel ten goede gebeurd. Dat blijkt uit de opsomming in de nieuwsbrief van oktober, die Congoforum ontving.

“Beste sympathisanten”, zo begint de nieuwsbrief, “het is sinds maart geleden dat we jullie nog berichtten over Mpokolo wa Muoyo en zijn steungroep in België. In feite moeten we zeggen steungroepen, want het is aangenaam vast te stellen dat andere kerngroepen begaan zijn met het opvangcentrum in Kananga en andere projecten waar pater Ivo Vanvolsem en zijn ploeg bij betrokken zijn. Op onze algemene vergadering van 18 juli mochten we actieve medewerkers van de ‘vierde wereldbeweging’ in Geel, Babbellot, Congoforum en de steungroepen van ORS en Kankala verwelkomen. Los daarvan verheugen we ons in de participatie van mensen die door hun expertise en/of vrijgevigheid bakens verzetten om een en ander te helpen realiseren.”

Activiteiten steungroep

“Ivo zou Ivo niet zijn als hij zijn noodgedwongen uitstel van de reis naar België niet als opportuniteit gebruikte om samen met zijn Mpokolo-ploeg een nieuw initiatief te nemen. Zij lieten kinderen, die hun oorlogsverleden achter zich wilden laten (na het beëindigen van de opstand in de Kasaï met de komst van de nieuwe president) en die wilden werken aan hun re-integratie in de maatschappij, mondmaskers maken. Het materiaal hiervoor kwam uit de lucht vallen, letterlijk en figuurlijk.”

Humanitaire vlucht

“Samen met sympathisanten uit Geel en met de hulp van de Verenigde Naties werd een vliegtuig gecharderd van Brussel naar Kinshasa en voor een binnenvlucht van Kinshasa naar Kananga (16 mei 2020). Bij de vracht van 640 kg waren vele naaimachines (manueel en per pedaal te bedienen), waarop de kinderen konden leren. Bovendien produceerden ze in ruil voor kost en inwoon en met de uitdrukkelijke belofte dat ze na enkele weken met een eigen naaimachine huiswaarts konden keren om voor eigen rekening te werken.”

“Dat initiatief ging niet ongemerkt voorbij want de VRT bracht over de hele operatie een week later verslag uit (https://www.youtube.com/watch?v=U8XiOjf-nfc&feature=youtu.be ). Het was ontroerend te zien hoe de 2 geïnterviewde kinderen fier waren over de door hen geleverde arbeid (toen al meer dan 15.000 maskers). Ook de RTBF-radio (www.mpokolo-congo.be/geluid/2020-05-27_RTBF_La_Premiere.mp3) en de Gazet van Antwerpen berichtten erover als voorbeeld van goed Covid-nieuws en van optimale ontwikkelingssamenwerking. Deze publieke belangstelling leverde in de weken daarop diverse contacten op met mensen en ondernemingen die materiaal (machines, rollen laken, enz.) ter beschikking hadden. Dat aanbod kwam goed uit.”

Terreinwagen

“Intussen was er nieuws gekomen van ‘onze’ terreinwagen die in Oostenrijk werd besteld op naam van de ambassade van de ridderorde van Malta. De wagen werd geleverd in de haven van Zeebrugge, vandaar ging hij naar Wereldmissiehulp in Boechout, waar hij in een grote container werd geplaatst. Het kwam erop aan die container vol te proppen met materiaal en goederen (uiteraard al het naaigerief, geneesmiddelen, kinderkleding, bedden, speelgoed…) voor Mpokolo wa Muoyo. Dat lukte met de steun van Scheut Anderlecht, van de groep uit Geel, van Babbellot uit Beersel, en Ommekaar uit Buizingen. Eind juli werd het containerschip, dat begin juni uit Antwerpen was vertrokken, gemeld in Matadi.”

“Het was lang wachten tot van Ivo het verlossende bericht kwam dat de container met zijn volledige inhoud geleverd werd aan de ‘Scheut-procure’ in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Nu rest er nog het transport van de volgeladen auto en het overbrengen van het andere materiaal naar Kananga. Ivo onderhandelt nog over de manier waarop dit alles het best en het voordeligst kan geschieden.”

Algemene vergadering

“Vanuit een positieve sfeer van respect voor ieders werking en bijdrage (de vertegenwoordigers van ORS, Kankala en Babbellot, de groep uit Geel en onze steungroep) werd toekomstgericht nagedacht over de vraag hoe we de projecten, waar Ivo al of niet nauw bij betrokken, is verder kunnen onder- of uitbouwen. Synergie lijkt mogelijk. We verwachten bij een volgend bericht te kunnen neerschrijven wat die samenwerking concreter inhoudt. We verklappen toch al dat we naast de ondersteuning van de dagelijkse werking van Mpokolo wa Muoyo een nieuwe actie plannen, wellicht gerelateerd aan hogervermelde samenwerking. We doen dat verder voor 100% in samenspraak met Ivo en met Marti Waals, die het terrein zeer goed kent.”

Vernieuwde website

“Marc Vanvolsem is bezig aan de vernieuwing van onze website tegen half oktober. Dat wordt samen met facebook en onze e-mails een belangrijk instrument in onze nieuwsverspreiding en zo mogelijk bewustmaking.”

‘Prison centrale’

“We kunnen melden dat de misvieringen in de gevangenis, die opgeschort waren vanwege Covid-19, hervat zijn. Een lichtpunt voor de gedetineerden en een mogelijkheid tot contact met Ivo en zijn juridische assistenten.”

website: www.mpokolo-congo.be
email: info@mpokolo-congo.be
facebook: www.facebook.com/Mpokolo-Congo-2022019178067956/

© CongoForum, 07.10.20 (rok)

Beeld: Vluchtelingen in de Democratische Republiek Congo

Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.