Vzw Zaba Kina laat het hoofd niet hangen (CongoForum)

KINSHASA-In een nieuwsbrief bedankt Chris Philipsen namens de vzw Zaba Kina alle solidaire mensen voor hun steun de voorbije 8 maanden. Het betreft de vrijwilligers die ‘en masse‘ mondmaskertjes hebben gemaakt en verkocht, de gewaardeerde steun van Helpingnet Geel en de gemeente Mol en de stad Geel die noodhulp schonken.  “Dankzij jullie steun hebben 150 kwetsbare kinderen en jongeren, de 52 leerkrachten van hun 3 scholen en de allerarmsten in hun directe omgeving, de voorbije maanden overleefd. We dachten in het voorjaar nog dat dit hooguit enkele weken zou duren, maar volgehouden noodhulp heeft hen op de been gehouden.”

“Begin 2020 waren onze plannen voor dit jaar zo hoopvol en ambitieus. Het zou een testjaar worden voor onze partner Creroea. Zij voelden zich klaar – na bijna 11 jaar – om alle onderwijs- en schoolkosten helemaal zelf te bestieren.  Een grote uitdaging die ze dankzij hun mekaar bedruipende projecten, landbouwplantages, bakkerij, schrijnwerkerij, medisch centrum/materniteit, familieplanning, watercomité ’s en hun taxidienst durfden aangaan.” 

“Wij, Zaba Kina konden ons daarnaast volop inzetten op nieuwe, duurzame en structurele investeringen in Kinzau Vuete. Vorig jaar was onze mantra water en nog eens water. Met 14 waterputten werd dit enorme manco ondertussen alvast aangepakt. Onze goedgevulde werkagenda dit jaar, 20 activiteiten/jobs, zouden ons toelaten om te investeren in de bouw van 4 extra klassen middelbaar, een medisch centrum/materniteit/kenniscentrum familieplanning Sainte Marie en een opvangtehuis voor wees- en straatkinderen in Kinzau Vuete. Onze partner Creroea startte en financierde zelf  de bouw van een lagere school en medische post in Nzondi, een afgelegen dorp (3.500 inw.), vlakbij hun landbouwplantages. Kinderen krijgen er omzeggens geen onderwijs, de moedigste jongens stappen meer dan 15 km naar de dichtstbijzijnde school, medische zorg ontbreekt totaal.”

“Eind maart vielen met de lockdown al onze en hun inkomsten stil en reeds gestarte bouwwerken werden noodgedwongen stopgezet.  We schakelden over op dringende noodhulp: voeding, levensmiddelen, beschermingsmateriaal voor hun medisch centrum, zeep, zaai- en plantgoed. Meer dan 8.000 euro is de prijs die we hiervoor betaald hebben de afgelopen 7 maanden. Zelf hebben ze daarbovenop hun enige auto, die dienst deed als ziekenvervoer, verbindingstransport Boma/Kinzau Vuete en taxidienst moeten verkopen.”

“Na de eerste shock zijn zij zelf al redelijk snel in gang geschoten en hebben vooral de bevolking gesensibiliseerd, werkmapjes gemaakt en thuisgebracht bij hun leerlingen en met man en macht op hun landbouwplantages gewerkt, zich alvast voorbereidend op de post-coronatijd. Een uitzonderlijk goed gelukte bonenoogst (2 ton!) bracht voedzame maaltijden en de overschotverkoop bracht geld in het laatje.”

“Na een noodkreet van de vrouwen in Kinzau Vuete waar veel zwangerschappen zijn tijdens de lockdown,  investeerden ze de middelen in de rudimentaire afwerking van Sainte Marie met voorlopig 3 bedden. Het medisch centrum opende begin augustus haar deuren en op 8 augustus werd er een eerste baby geboren.”

“Terwijl hier het coronavirus terug is van nooit weggeweest valt het aantal corona-slachtoffers in Congo al bij al mee. Wetenschappers vermoeden dat de veel jongere bevolking, onderrapportage, weinig testmateriaal, het klimaat, of het feit dat na de geboorte meestal een vaccin tegen tuberculose wordt toegediend, de minder heftige impact van covid-19 verklaren. Bovendien wordt hun immuunsysteem continue getraind omdat zij in een minder steriele omgeving leven.”

“Maar, mensen vechten er met ongelijke wapens tegen de grootste gezondheidscrisis in de recente geschiedenis. Alle prijzen zijn bijna verdubbeld. De economie ligt er op apegapen en de koopkracht van de bevolking is helemaal gekelderd. Hun overheid is duidelijk niet in staat om de ellende, ontstaan door de lockdown, op te vangen. Geen sociaal vangnet, geen ziekteverzekering, geen spaarcenten, toegankelijke en kwalitatieve medische zorg is er enkel voor de happy few.  Dat hebben we de voorbije maanden weer van heel dichtbij ondervonden: ziektebehandelingen in het weeshuis slorpten een klein kapitaal op.”

Hervatting onderwijs

“Na bijna 7 maanden coronaquarantaine hervatten in Congo op 12 oktober de scholen. Onze partner Creroea kreeg toestemming om haar 3 privéscholen in Boma en in Kinzau Vuete – met bijna 1.500 leerlingen – al op 5 oktober te openen, mits in acht name van alle voorzorgsmaatregelen. Stap voor stap, niet zoals voordien, maar met mondmaskertje, afstand in de klassen en dus niet langer met 3 of 4 aan een schoolbank, handen wassen voor het binnengaan. Niet gemakkelijk! Maar wij zijn content want in Congo is naast de educatieve rol, de sociale rol van hun onderwijs minstens even belangrijk.”

“In augustus en september hebben hun leerkrachten de 6de-jaars voorbereid, op vrijwillige basis, op het in Congo verplichte staatsexamen (wiskunde, Frans en mondelinge proef). Inschrijven voor zo’n staatsexamen kost 70 dollar per kind/jongere, een klein kapitaal voor de meeste Congolezen, niet evident nu de honger aan de deur klopt bij vele families. Zaba Kina betaalde de kosten voor alle weeskinderen en père Antoine liet ons vol trots weten: alle kinderen en jongeren van hun scholen waren geslaagd en Khuabi Babaka, een weesjongen, maar liefst met grootste onderscheiding! In de maand september hebben we voorbereidingen voor de heropstart van hun scholen mee gefinancierd, zonder onze steun lukte dit echt niet.”

“Laten we met z’n allen voor elkaar blijven zorgen, ook over de grenzen heen!  Vanuit ons vijfsterrenballingsoord houden we de vinger aan de pols en hebben we bijna dagelijks contact met onze partner. De overmacht maakt het draaglijk, niemand kan hier iets aan doen. Uit respect voor hun enorm moeilijke levensomstandigheden vertikken we het om ons hoofd te laten hangen. Aan jullie allemaal nog een flinke dosis moed en heldere inzichten om vol te houden”, besluit Chris Philipsen.

Voor meer info: check https://www.zabakina.be –  https://www.facebook.com/zabakina/  

Bankrekeningnummer: BE48 0013 9887 8527

© CongoForum, 02.11.20 (Roeland Keunen)

Beeld – bron : Zaba Kina

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.