Kinshasa: Raad van State annuleert herverkiezing Albert Yuma tot voorzitter van werkgeversorganisatie FEC (CongoForum)

KINSHASA – De Raad van State heeft de herverkiezing van Albert Yuma aan het hoofd van het ‘Verbond van Ondernemingen van Congo’ (FEC) op vrijdag 27 november 2020 nietig verklaard. Dat gebeurde na een verzoekschrift van Dieudonné Kasembo, één van de kandidaten voor de post.

Albert Yuma werd afgelopen donderdag herkozen als chef van de grote Congolese werkgeversvereniging. Hij kon zo beginnen aan zijn zesde mandaat. Maar nu is zijn herverkiezing teniet gedaan door de actie van Dieudonné Kasembo bij de Raad van State. Kasembo is van mening dat de procedure voor deze verkiezing onregelmatig was.

Dichtbij Joseph Kabila

Volgens de Raad van State moet de FEC nu een nieuwe, geldige verkiezing organiseren binnen de 15 dagen, te rekenen vanaf 27 november 2020. En die nieuwe stemming moet geheim zijn.

De 65-jarige Albert Yuma speelt een rol in de spanningen tussen FCC en CACH, de twee kampen die samen de Congolese coalitie vormen. Yuma, die een nauwe band heeft met de voormalige president Joseph Kabila, wordt gelinkt aan diverse vormen van financieel gesjoemel bij het mijnbouwbedrijf Gécamines.

© CongoForum – Arnaud Kabeya, 28.11.20 (gm)

Beeld : Albert Yuma

Bron : Wikimedia Commons

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.