Kisangani: zoektocht naar centen voor monument voor oorlogsslachtoffers (CongoForum)


KISANGANI – In de stad Kisangani is een inzamelingsactie gestart om een monument te creëren ter nagedachtenis van de slachtoffers van de oorlogen die Kisangani teisterden. Dit is een initiatief van de Lotus-groep, meldt Radio Okapi. Lotus is een vereniging die opkomt voor de mensenrechten. Het ingezamelde geld wordt gestort op een hiervoor bij TMB geopende rekening. Lotus zal zelf de bankrekening of het erop gestorte geld niet beheren.

Kisangani heeft verschillende oorlogen meegemaakt, waaronder die van ‘zes dagen’ in juni 2000. Deze oorlogen hebben aan duizenden Boyomais het leven gekost. De overlevenden bleven getraumatiseerd achter, om nog maar te zwijgen van de grote materiële schade in de stad. De Lotus-groep wil niet dat deze oorlogen en het eraan verbonden leed worden vergeten. Deze groep begeleidt en ondersteunt de slachtoffers van de Kisangani-oorlogen. 

Lucien Mukonkole, plaatsvervangend uitvoerend directeur van de Lotus-groep, zei het op Radio Okapi zo: “Het is twintig jaar geleden dat er bloedbaden en moorden waren, en er zijn zichtbare sporen van de oorlogen die elkaar in de stad Kisangani hebben opgevolgd, maar er is niets dat eraan herinnert dat er zulke oorlogen waren. Daarom willen we ter nagedachtenis van onze overleden landgenoten een monument optrekken om deze mensen te herdenken.”

De Lotus-groep nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze geldinzameling. Lotus heeft al een eigen bijdrage geleverd voor dit project.


© CongoForum, 03.11.20 (rok)
Beeld – bron: Congo News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.