Noord-Kivu: veroordeling ex-rebellenleider stemt maatschappelijk middenveld tevreden (CongoForum)

BUTEMBO – De provinciale coördinatie van het maatschappelijk middenveld in Noord-Kivu is van mening dat de levenslange gevangenisstraf van voormalig militieleider Tabo Taberi Cheka een goede stap is in de strijd tegen straffeloosheid in Congo.

Het maatschappelijk middenveld is blij over het vonnis dat op maandag 23 november in Goma werd uitgesproken door de militaire rechtbank van Noord-Kivu tegen de voormalige rebellenleider van de groep Nduma défense du Congo (NDC), Tabo Taberi Cheka. Volgens Edgard Mateso, eerste vice-president van de provinciale coördinatie van het maatschappelijk middenveld in Noord-Kivu, zou deze veroordeling de rest van de rebellenleiders die nog actief zijn in het oosten van de DR Congo, kunnen ontmoedigen. Deze rebellenleiders en hun mannen blijven de burgerbevolking terroriseren.

“We hebben altijd gewild dat alle criminelen werden gearresteerd en berecht om ter verantwoording te worden geroepen”, zegt Mateso. “Als we zeggen dat ze tot levenslang in de gevangenis zijn veroordeeld, moet dat andere criminelen afschrikken. Het mag hierbij niet stoppen, de man pleegde misdaden in Walikale, Masisi, Lubero en zelfs vandaag hebben we het over het activisme van zijn strijders op het grondgebied van Beni. Behalve hem zijn er nog andere zware criminelen. We zouden ze graag opgesloten zien in goed bewaakte gevangenissen, liever vandaag dan morgen”.

En Edgar Mateso voegt eraan toe: “We zouden ook graag zien dat de militaire rechtbank onderzoek doet naar het herstel van de schade voor de slachtoffers. Dit soort gerechtigheid moet onze natie verheffen en de sociale vrede in de gemeenschap herstellen ”.

De voormalige krijgsheer Tabo Taberi Cheka werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens massaverkrachtingen, het ronselen van kinderen, plunderingen, moorden en brandstichting in verschillende dorpen op het grondgebied van Walikale.

© CongoForum – Roger Mulyata, 26.11.20 (rok)

Beeld: Edgar Mateso 

Bron: CongoForum/Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.