ABCom bestrijdt armoede en sociale onrechtvaardigheid via landbouwprojecten (CongoForum)
GOMA – De ngo Action pour le bien-être communautaire (ABCom) is al een jaar of tien actief rond het promoten van economische, sociale en culturele rechten. Een slimme Romeinse dichter wist het al in zijn tijd: malesuada fames, honger is een slechte raadgever. In een land als de DR Congo sterven nog altijd te veel mensen aan de gevolgen van honger en ondervoeding.
Met de hulp van partners strijdt ABCom tegen armoede en sociale onrechtvaardigheid, problemen die heel zwaar wegen in de Congolese samenleving. De organisatie komt op voor het recht op een gezonde en evenwichtige voeding, gebaseerd op duurzame landbouw. In het bijzonder voor Congolezen die lijden onder gewapende conflicten en natuurrampen.
Financiële middelen van het ‘Fonds Humanitaire’ stellen ABCom in staat om kwetsbare gemeenschappen te helpen in de gezondheidszones Pinga en Kibua, in het territorium Walikale, een deel van de provincie Noord-Kivu. ABCom helpt 4.025 huishoudens. De lokale economie wordt gesteund door het organiseren van ‘voedingsbeurzen’, de verdeling van zaaigoed, vorming van boeren, voorlichting over gezonde voedingspraktijken, voorlichting over de strijd tegen Covid-19 enz. ABCom werkt ook samen met twee plaatselijke radio’s in Walikale die de bevolking informeren over de strijd tegen het coronavirus en slechte eetgewoonten die resulteren in ondervoeding.
Er zijn ook projecten in Masisi (Noord-Kivu), Rutshuru (Noord-Kivu) en de provincie Ituri. “Er vloeit vaak geld naar ons land maar zonder concrete acties”, weet advocaat Gervais-Noble Munyehya, een verdediger van de mensenrechten die projecten beheert bij ABCom. Hij onderstreept het belang van een degelijke infrastructuur, zeker in minder ontwikkelde landen als Congo.
Perspectief voor jongeren
ABCom beseft hoe belangrijk het is om mensen te activeren. Vanuit die optiek werkt de ngo rechtstreeks samen met de bevolking in zones die fel te lijden hebben van gewapende conflicten. Jongeren worden gesensibiliseerd rond het belang van werk, ook voor hun zelfstandigheid. Door initiatief te nemen in de landbouw kunnen velen hun toekomst positief beïnvloeden. “Op basis van getuigenissen uit de zones waar we tussenbeide komen, kan ik zeggen dat de mensen tevreden zijn over ons werk”, zegt Gervais-Noble Munyehya aan de redactie van CongoForum.
Maar Munyehya wil niet op zijn lauweren rusten. “We willen dat de jongeren zich onze acties toe-eigenen zodat er een échte transformatie plaatsvindt”, luidt het. “Als nog meer mensen zich aansluiten bij wat we doen, zullen we nog beter presteren. Zo kunnen we een koninklijk volk worden in het subcontinent dat Congo eigenlijk is”.
ABCom wil door zijn projecten bijdragen tot een duurzame vrede. Als mensen goed te eten hebben, komen er ook goeie ideeën uit de geest, is de redenering. “De mensen doen elkaar de duivel aan door honger en armoede. Dat zijn de ergste vijanden van de bevolking. Als we die uitroeien, komt er vanzelf een duurzame vrede”.
Op het vlak van voedselzekerheid is ABCom actief in een stuk of 50 dorpen in de streek van Walikale. De ngo moedigt de begunstigde gemeenschappen aan om de hoop te behouden. ABCom is ook blij dat heel wat buitenlandse partners nood- en ontwikkelingsprojecten in Congo willen steunen.
© CongoForum – Paulin Munyagala, 30.12.20
Beelden – bron: CongoForum / ABCom