Onafhankelijkheidsdag in Congo: leefomstandigheden worden er niet beter op (CongoForum)

BANDUNDU – Vandaag vieren de Congolezen de 61ste verjaardag van de onafhankelijkheid. Maar de sociale omstandigheden gaan er iedere dag verder op achteruit, vindt de adjunct-burgemeester van Bandundu-stad (Kwilu), Rabby Ilwani. Hij wijt die achteruitgang aan het feit dat de politiek te veel domineert. In 1960 was Ilwani 5 jaar oud.

“Ik zie de evolutie van ons land sinds 1960”, vertelt Rabby Ilwani aan Radio Okapi. “Het maatschappelijke leven gaat er van dag tot dag op achteruit. Je kan bijvoorbeeld een leerkracht van destijds niet vergelijken met een leerkracht nu. In de jaren 1960-65 was het geen probleem om te eten. Iedere ambtenaar kon zijn kinderen naar school sturen, eten kopen, medische zorg betalen. Nu is dat een probleem voor families”.

Op sommige gebieden was er wel duidelijke vooruitgang, meent Ilwani. “Maar er is nog veel te doen op andere vlakken, bijvoorbeeld rond de leefomstandigheden”. Ilwani hoopt dat de Congolese regering het serieus meent met de toekomst van de bevolking en roept de burgers op om goede ideeën te steunen en anti-waarden aan de kaak te stellen.

© CongoForum, 30.06.21 (db)

Beeld: Bandundu-stad

Bron: CAID

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.