DRC: de Kamoa-mijn, binnenkort ’s werelds op één na grootste kopermijn, gaat van start (CongoForum)
KOLWEZI- Kamoa is een naam die in de komende jaren van grote betekenis kan zijn voor de DRC. Deze nieuwe kopermijn die begin zomer 2021 in bedrijf werd genomen, zou zeer snel de op één na grootste kopermijn ter wereld kunnen worden. Dat bericht Mediacongo.net.
De Kaoma Kakula-mijn in de zuidelijke provincie Lualaba is een nieuw geschenk van de Congolese ondergrond. De afzettingen, die net voor de zomer in productie zijn genomen, hebben een uitzonderlijk kopergehalte van 6%. Op lange termijn zou de mijn meer dan 800.000 ton koper per jaar kunnen winnen, volgens ramingen van het mijnbouwconcern.
Dit zou de koperproductie van het land met 60% doen stijgen. Een nieuwe meevaller voor de DRC, die zijn positie als belangrijkste producent van rood metaal op het continent, vóór Zambia, verder zal consolideren.
Erts bestemd voor China
Voor de exploitatie van deze mijn zal de staat, net als voor de andere afzettingen in het land, royalty’s ontvangen op basis van het geëxporteerde volume. Haar aandeel van 20% in het project zal bovendien een andere bron van inkomsten vormen, afhankelijk van de winst. China, dat momenteel 40% van al het koper in de wereld opslokt, zal de belangrijkste koper van het Congolese erts worden. Niet verwonderlijk, gezien het grote bedrag aan Chinese investeringen.
Met Kamoa Kakula zou de DRC 2 tot 3% van het koper in de wereld moeten kunnen leveren. Hierdoor zal het aanbod aanzienlijk toenemen op een moment dat de vraag alleen maar toeneemt onder druk van de zoektocht naar voor de atmosfeer minder vervuilende energiebronnen. “De drijvende kracht is de decarbonisatie, die zeer gulzig is voor kobalt, nikkel en vooral koper,” verklaart de medewerker van het Cyclope-rapport, -de jaarlijkse Franse bijbel over grondstoffen-, over dit onderwerp. Op lange termijn zou deze nieuwe aanvoer van Congolees rood metaal kunnen bijdragen tot een daling van de prijzen en de rentabiliteit van andere projecten kunnen beïnvloeden.
Produceren van “schoon” koper: een uitdaging voor de DRC
Het feit dat de Democratische Republiek Congo de op één na grootste kopermijn ter wereld zal hebben, is niet onbelangrijk, zegt een mijnbouwconsultant, erop wijzend dat het land de kopers van kobalt momenteel het koude zweet bezorgt omdat deze afstand willen nemen van het slechte imago van het beheer van de Congolese mijnreserves.
© CongoForum, 16.10.21 (edm)
Beeld-bron: MediaCongo