Kinshasa: ingebruikneming van de waterzuiveringsinstallatie van Lemba Imbu morgen “een uitdaging die de regering aan het overwinnen is” (CongoForum)

KINSHASA- De president van de DRC, Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, huldigt op dinsdag 23 augustus, behoudens een wijziging op het laatste ogenblik, de wateropvang- en pompinstallatie van Lemba Imbu in, die in de stad Mont Ngafula is geïnstalleerd en in haar eerste fase een behandelingscapaciteit van 35.000 m3 water per dag heeft.

Dit project is volgens de nieuwssite Actualité.cd het resultaat van de visie van het staatshoofd, namelijk “het volk eerst”, en zal zowel het niveau van de drinkwatervoorziening als de levens- en gezondheidsomstandigheden van de bevolking van de hoofdstad Kinshasa verbeteren.

Tijdens de negenenvijftigste zitting van de Raad van Ministers op vrijdag 24 juni 2022 had president Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo alle betrokken ministers opgedragen om, onder coördinatie van de eerste minister, passende maatregelen te nemen om alle in het kader van dit project geconstateerde belemmeringen voor de bouw van het waterzuiveringsstation van Lemba Imbu weg te nemen.

“Het is absoluut noodzakelijk dat deze installatie (waterzuiveringsstation van Lemba Imbu) vóór eind augustus van dit jaar in bedrijf wordt genomen, zodat de betrokken gemeenten en wijken van water kunnen worden voorzien”, zo beval het staatshoofd aan tijdens de vergadering van de Raad van Ministers op 24 juni.

De inwijding van de Lemba Imbu-fabriek vóór eind augustus 2022 is “een weddenschap” die de ‘strijderregering’ (gouvernement des warriors) aan het winnen zou zijn onder leiding van premier Jean Michel Sama Lukonde Kyenge, die zich inzet voor de verwezenlijking van de visie van de president van de republiek, met name in de sociale sector.

Potentieel meer dan 4 miljoen inwoners voorzien

Tijdens een evaluatiebezoek aan de werken in januari van dit jaar heeft Eerste Minister Sama Lukonde zich ertoe verbonden de werken op de voet te volgen en er vooral op toe te zien dat alle middelen, ook financiële, ter beschikking kunnen worden gesteld van de Régideso en van de onderneming die de werken uitvoert voor de verwezenlijking van dit sociale project.

“We bevinden ons hier in een sociale sector waarin we voor dit jaar duidelijke instructies hebben gekregen van Zijne Excellentie de President van de Republiek. We zullen achter de teams blijven staan om er uiteraard op aan te dringen dat de zaken zo snel mogelijk worden geregeld en dat alle middelen ter beschikking worden gesteld zodat dit deel van de regio Kinshasa kan profiteren van het water waar zo lang naar wordt uitgekeken”, zei premier Sama Lukonde tijdens het bezoek aan de site in januari 2022.

Met een behandelingscapaciteit van 200.000 m3 per dag in de eindfase heeft deze waterzuiveringsinstallatie het potentieel om meer dan 4 miljoen inwoners van de stad Kinshasa van drinkwater te voorzien in de perifere gebieden van de gemeenten Kimbanseke, N’sele, Matete, Kinsenso, Ndjili, Mont Ngafula, alsmede het zuidelijk deel van de universiteit van Kinshasa.

Inaugurele rede en beloftes

De bouw van deze installatie is een concrete uiting van de wil en de vastberadenheid van het staatshoofd, Félix Tshisekedi, die hij tot uitdrukking heeft gebracht in zijn inaugurele rede, waarin hij vooral de nadruk legde op de uitdaging om de sociale situatie van de Congolese bevolking te verbeteren door fundamentele sociaal-economische infrastructuurprojecten op te starten en te ontwikkelen, waarvan de drinkwatersector een van de pijlers is.

Nadat de regeringsleider tijdens zijn bezoek in januari 2022 de problemen met de toegangswegen tot het Lemba Imbu-terrein had opgemerkt, had hij de plaatselijke bevolking beloofd de CECOMAF-weg te herstellen. Vandaag is deze belofte ingelost, aangezien de CECOMAF-weg in aanleg is. Een deel ervan is al verhard. De werkzaamheden aan de goten en bermen gaan door. En in de wandelgangen van het kabinet van de premier heeft men er alle vertrouwen in dat de herstelwerkzaamheden aan deze weg met succes zullen worden afgerond. Dit zal niet alleen het autoverkeer op deze zeer belangrijke weg verbeteren, maar ook de toegang tot de Lemba Imbu site vergemakkelijken, concludeert Actualité.cd.

© CongoForum, 22.08.22

Beeld-bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.