Beni: plaatselijke spelers staan stil bij aanpak van rampen (CongoForum)

BENI – In de streek van Beni, in Noord-Kivu, hebben zeker 110 personen de koppen bij elkaar gestoken om na te denken over ‘mechanismen’ die kunnen helpen om rampen in de regio aan te pakken. Het gaat daarbij zowel om natuurrampen als om catastrofes die aan de mens te wijten zijn, bericht Actualité.cd. Het denkwerk gebeurde door mensen uit het middenveld, plaatselijke leiders, ambtenaren, verantwoordelijken uit de gezondheidszorg en anderen.

Aanleiding voor de ontmoeting was de Werelddag in het teken van de beperking van het risico op rampen, die op 13 oktober plaatsvond. De bijeenkomst werd ondersteund door Oxfam GB.

« Dit was een gelegenheid om samen met plaatselijke leiders na te denken over ieders verantwoordelijkheid wanneer het erom gaat om het risico op rampen op lokaal vlak te verminderen”, zegt Marck Senghi van Oxfam GB. Op de bijeenkomst werd ook uitgelegd welke vooruitgang er al werd geboekt. Volgens de organisatoren kan er nog meer gebeuren om lokale gemeenschappen te wapenen in de strijd tegen mogelijke rampen.

In de streek van Beni zijn niet alleen natuurrampen denkbaar. Soms zijn er ook catastrofes die het gevolg zijn van gewapende conflicten.

« Als je rampen wil bestrijden, moet het bewustzijn groeien bij de plaatselijke spelers”, stelt Richard Kirimba van het comité dat de humanitaire acties van OCHA aanstuurt. “Je hebt lokale oplossingen nodig voor je kan denken aan de interventie van de centrale regering of buitenlandse geldschieters. Mensen moeten zich informeren over problemen en in staat zijn om zich daaraan aan te passen.”

Oxfam GB heeft al een aantal keer de plaatselijke gemeenschappen gesensibiliseerd rond het aanpakken en voorkomen van rampen. Voor de gemeente Oicha en Maninga zullen de deelnemers aan de denkoefening een plan uitwerken over tijdelijke huisvesting.

© CongoForum, 14.10.22 (db)

Beeld-bron: Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.