Het EurAc-rapport over verantwoorde mineraalwinning is beschikbaar (CongoForum)
VERSLAG VAN DE WORKSHOP :
Europese verordening inzake verantwoorde aankoop van mineralen
EurAc en haar partners delen hun laatste rapport.
Op 1 januari 2021 is de EU-verordening betreffende het verantwoord inkopen van tin, wolfraam, tantaal en goud (3TG) uit door conflicten getroffen gebieden en gebieden met een hoog risico (hierna de EU CMR of verordening genoemd) in werking getreden. Het doel van de verordening is Europese bedrijven te verplichten hun leveranciers tot in het midden van de toeleveringsketen aan een “due diligence”-onderzoek te onderwerpen om de risico’s van mensenrechtenschendingen tot een minimum te beperken en te beheersen en de band tussen de exploitatie van minerale hulpbronnen en gewelddadige conflicten te doorbreken. 20 miljoen voor “begeleidende maatregelen” om de producerende landen, de lokale gemeenschappen en de meest kwetsbare actoren in de productieketens te helpen deel te nemen aan systemen van verantwoording in de gehele keten.
De verordening is een belangrijke eerste stap om te zorgen voor transparante mijnbouwketens die mensenrechtenschendingen beperken. Het valt echter nog te bezien wat het werkelijke effect is in de producerende landen, met name in termen van voordelen voor lokale gemeenschappen en kleinschalige mijnwerkers. In dit verslag concentreren wij ons op de producerende landen de Democratische Republiek Congo (DRC) en Colombia.
In september 2021 heeft een driedaagse online workshop meer dan vijftig vertegenwoordigers van Colombiaanse, Congolese en Europese maatschappelijke organisaties bijeengebracht om de uitvoering van de RMC van de EU te bespreken. Deze workshop werd gevolgd door een openbare online conferentie, waarbij de maatschappelijke organisaties hun zorgen aan EU-vertegenwoordigers (zowel van het Europees Parlement als van de Commissie) doorgaven en hun aanbevelingen presenteerden.
In dit document worden de belangrijkste aanbevelingen van de workshop samengevat. Met het oog op de evaluatie van de begeleidende maatregelen dit jaar (2022), de herziening van de verordening in 2023 en de komende wetgeving, zoals de horizontale wetgeving inzake zorgplicht (Initiatief voor duurzaam ondernemingsbestuur) en de verordening inzake batterijen, is het van cruciaal belang dat de stem van de maatschappelijke organisaties uit de producerende landen wordt gehoord en in aanmerking wordt genomen.
© CongoForum, 12.10.22 (rk)