Congolese rumba staat al één jaar lang op UNESCO-erfgoedlijst (CongoForum)
KINSHASA – De Congolese minister van Cultuur, Kunsten en Erfgoed, Catherine Kathungu Furaha, pleit voor de oprichting van een nationale commissie die toezicht moet houden op de activiteiten rond de Congolese rumba. Het thema kwam ter sprake bij de viering, afgelopen woensdag, van de eerste verjaardag van de opname van de Congolese rumba in de lijst van het immaterieel en cultureel werelderfgoed van de mensheid.
Minister Kathungu Furaha maakte melding van enkele belangrijke data in 2023, bericht Radio Okapi:
– 24 januari is gewijd aan Rumba in de cultuur in cultuur van Afrikanen en mensen van Afrikaanse afkomst;
– 11 februari: “Rumba Mokili Mobimba”, dag ter nagedachtenis van Grand Kallé Jeff;
– 30 maart: de dag van de tijdloosheid;
– 24 april: Rumba één dag, om de Congolese levensstijl te vieren;
– Mei: gewijd aan Rumba in de elf kunsten;
– 30 juni: ‘Rumba Cha-cha-dag bij het ministerie van Cultuur’, met als thema: Rumba als instrument voor diplomatie, cohesie en vrede;
– 2 juli: Rumba-studie en ontdekking in onze musea waar de oudste geluiden van onze beschavingen worden bewaard;
“In augustus zullen we vier weekends wijden aan de codewoorden, de teksten van de tekstdichters van onze muziek, omdat ook onze tekstdichters geëerd moeten worden. September zal gewijd zijn aan de nieuwe koningen van de moderne Rumba. Het is de maand van de Rumba op het Conservatorium. Oktober staat in het teken van het Rumba Festival met de Rumba Parade. En november wordt de maand van
de ontmoeting tussen de ambassadeurs van de Congolese Rumba en die van de Cubaanse Rumba.”
“Producenten, mecenassen en sponsors uit het Caribisch gebied, de Antillen, Amerika en Europa zullen elkaar ontmoeten om onze beschavingen dichter bij elkaar te brengen door middel van vernieuwende culturele initiatieven.”
De minister van Cultuur, Kunsten en Erfgoed herinnerde er ook aan dat “Rumba de Congolese identiteit is en blijft”. Zij gaat ervan uit dat deze muziek kan helpen om de Congolezen weer trots te maken en meer internationale erkenning te geven.
© CongoForum, 16.12.22 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi/ Jeannot Matwaki