Bloedbad onder jongeren in Lubumbashi: twee versies van de feiten (CongoForum)

LUBUMBASHI/KINSHASA – De politieke partij UNAFEC (Union nationale des fédéralistes du Congo) heeft donderdag officieel bevestigd dat minstens 20 van haar jonge aanhangers op 23 maart 2023 in Lubumbashi werden gedood door militairen. De feiten gebeurden aan de Naviundu-brug, op de grens van de gemeenten Kampemba en Annexe. Een deel van de jongeren werden geraakt door kogels. Anderen probeerden te vluchten en verdronken in de rivier Naviundu. Er zijn ook vermisten.

Volgens UNAFEC hielden de jongeren een wekelijkse bijeenkomst. Maar er doken gewapende militairen op die hen wilden uiteendrijven. Uiteindelijk openden de militairen het vuur op de jonge militanten. UNAFEC veroordeelt deze gang van zaken en wil dat de burgerlijke en militaire justitie de daders laat oppakken om hen te berechten en veroordelen.

Een anonieme bron gaf aan Radio Okapi een andere versie van de feiten. Volgens die bron wilden de jongeren ‘taksen’ innen op een parking nabij de Naviundu-brug. De jongeren zouden voorbijgangers hebben lastiggevallen en bezittingen hebben afgenomen. Eén van de passanten zou toen militairen in de buurt hebben aangesproken.

Toen de militairen zich ter plaatse begaven, werden ze met stenen bestookt door de jongeren van UNAFEC. Eén van de militairen raakte gewond aan zijn hoofd. Andere militairen schoten toen in de lucht om de jongeren te verjagen. En zo ging het dus van kwaad naar erger. Sommige jongeren kwamen om het leven of raakten gewond. Anderen sprongen uit paniek in de rivier. Twaalf jongeren zouden zijn verdronken. De anonieme bron heeft het over 14 doden in totaal.

De nationale parlementsleden, afkomstig uit de regio Katanga, spraken gisteren hun afschuw uit over de gebeurtenissen. Zij hadden het over minstens 20 jonge dodelijke slachtoffers.

Volgens de parlementsleden, die zich baseerden op getuigenissen, hadden commando’s van het Congolese leger het vuur geopend op de vreedzame en ongewapende jongeren.

Er zijn dus ondertussen twee versies van de feiten.

Een officiële reactie van de autoriteiten in Lubumbashi is er nog niet.

© CongoForum, 31.03.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.