Nationaliteit: Congolese métissen verzetten zich met hand en tand tegen ‘Loi Tshiani’ (CongoForum)

KINSHASA – De vereniging van métissen in Congo, ASMECO, heeft donderdag een betoging gehouden in Kinshasa om te eisen dat de zonaamde ‘Loi Tshiani’ van tafel zou verdwijnen. Het gaat om een wet over de Congolese nationaliteit. De métissen en andere Congolezen zijn niet te spreken over een wetsvoorstel dat wordt verdedigd door mensen als Noël Tshiani en Nsingi Pululu.

De métissen willen totaal niet weten van het wetsvoorstel. Ze schreven ook een brief hierover naar de voorzitter van de Nationale Assemblee, berichten Ouragan FM en Mediacongo. Volgens de métissen zal het voorstel tot discriminatie leiden.

Ook parlementslid Adam Bombole is tegen het plan gekant. Hij wil Congolezen wakker schudden die kort van geheugen zijn of die het verleden zijn vergeten: “Het ongeluk in ons land is begonnen toen het parlement op een bepaalde dag besliste om sommige landgenoten uit te sluiten van de Zaïrese nationaliteit. Uitkijken dus!”

Bombole zegt dat segregatie en stigmatisering dreigen wanneer het parlement nu een wet zou goedkeuren die sommige Congolezen zou uitsluiten van bepaalde hoge functies of verantwoordelijkheden. “Dit zou ook hun legitieme ambities op arbitraire wijze beperken”, aldus de parlementariër. Bombole vindt dat er geen ‘barometer’ kan zijn om te meten of een Congolees wel of niet loyaal is. “Geen enkele Congolees zou zoiets mogen ondergaan », luidt het.

Protest bij aanhangers Katumbi

De mogelijke Loi Tshiani lijkt vooral gericht te zijn tegen iemand als Moïse Katumbi, die eind 2023 een gooi naar het presidentschap wil doen. Volgens het omstreden voorstel van Tshiani en Co zouden alle presidentskandidaten voor 100% Congolese ouders moeten hebben, wat niet het geval is bij Katumbi.

Honderden aanhangers van Katumbi kwamen woensdag bijeen in Bukavu (Zuid-Kivu) om aan te klagen dat er wordt geprobeerd om hun boegbeeld uit de presidentsverkiezingen te weren. De leden van de partij van Katumbi, Ensemble pour la République, willen absoluut dat hun voorman presidentskandidaat kan zijn. “Wij willen die Loi Tshiani niet”, klonk het. « We zijn allemaal Congolezen.”

Anselme Djungu runt de partij Ensemble in de streek van Mwenga in Zuid-Kivu: “Onze volksvertegenwoordigers moeten beseffen dat zij in het parlement zitten om de bevolking te vertegenwoordigen. De bevolking van Zuid-Kivu zegt neen tegen deze mogelijke wet die mensen als Moïse Katumbi wil weren uit de race om het presidentschap. Dit is iets wat het Congolese volk zal verdelen, en dat leidt niet tot vooruitgang voor onze democratie.”

© CongoForum, 31.03.23 (db)

Beeld – bron: Kinshasa, Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.