Agentschap APLC onderstreept belang vrouwen voor bestrijding corruptie (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Agentschap voor de Preventie en de Strijd tegen de Corruptie’ (APLC) heeft einde maart een thematische vergadering georganiseerd over het gebruik van digitalisering om vrede te bevorderen en meisjes en vrouwen te helpen om zelfstandiger te worden. Aanleiding waren allerlei activiteiten in het teken van vrouwen in de maand maart, bericht Actualité.cd.

Thierry Mbulamoko, coördinator van het Anti-corruptieagentschap, ziet digitalisering als een belangrijk wapen in te strijd tegen de corruptie. “Bij ons Agentschap staken we ontzettend veel energie in de digitalisering”, zegt hij. “We hebben een website en ook een ‘tool’ waarmee eender welke persoon vaststellingen kan doen van feiten van corruptie.

Volgens Mbulamoko hangen de nationale strategie tegen corruptie en die pro digitalisering nauw met elkaar samen. Alle Congolezen kunnen, waar ze ook in de wereld leven, helpen om de strijd tegen corruptie op te voeren. Het Agentschap beseft dat ook vrouwen in dit opzicht een belangrijke rol te spelen hebben.

Vrouwen zijn erg belangrijk binnen het APLC, luidt het. Er zijn vrouwelijke werknemers die enquêtes doen, analyseren, adviezen verstrekken of diensten leiden.

Alle inspanningen tegen corruptie stelden de DR Congo in staat om drie plaatsen op te schuiven in het corruptieklassement van Transparency International, aldus Mbulamoko. Hij erkent dat de strijd tegen corruptie veel tijd zal vergen maar spreekt ook van ‘een enorme vooruitgang’. “President Tshisekedi heeft de Algemene Inspectie van Financiën (IGF), de Nationale cel voor financiële inlichtingen (CENAREF) en het Rekenhof nieuwe middelen toegekend. We zien nu dat het staatsbudget gestaag groeit. Dat heeft alles te maken met de richtlijnen die er nu zijn tegen de corruptie.”

Op de thematische vergadering had Hornela Ngobila van het Agentschap voor digitalisering het over de manier waarop digitale middelen kunnen helpen om corruptie bij de ambtenarij te voorkomen en bestrijden. Ook zij beklemtoonde de link tussen digitalisering en de aanpak van corruptie. Professor Joseph Ngwabika, adviseur bij het APLC, bevestigde de impact van digitalisering op de strijd tegen corruptie.

Het APLC is verbonden aan de Congolese Présidence. Dit Agentschap is dé nationale autoriteit op het vlak van de strijd tegen de corruptie in de DR Congo. Hierbij wordt samengewerkt met vele andere spelers, zowel in Congo als internationaal.

© CongoForum, 07.04.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.