Bukavu: Pharmakina produceert bijna 10 miljoen behandelingen per jaar (CongoForum)

BAGIRA – Pharmakina, een bedrijf met ongeveer 1.000 werknemers, heeft een geschatte productie van ongeveer 10 miljoen behandelingen (kuren) per jaar. Dat zei Michel Gebbers, een van de managers van het bedrijf, aan Radio Okapi. Het bedrijf behoort volgens dezelfde bron tot de drie grootste producenten van kinine ter wereld. Dat is van groot belang voor de behandeling van ernstige vormen van malaria in de hele wereld.

Pharmakina is gevestigd in het hart van Zuid-Kivu, in de gemeente Bagira in Bukavu. Het is een van de grootste producenten ter wereld van kinine, een stof die wordt gewonnen uit de bast van de kinaboom. Deze boom, die oorspronkelijk uit Latijns-Amerika komt, werd in de jaren dertig in Zuid-Kivu geïntroduceerd.

De kinaboomplantages van Pharmakina beslaan ongeveer 2.500 hectare in Noord- en Zuid-Kivu.

De teelt van deze boom profiteert van het gunstige klimaat in het oosten van de DR Congo, want de ‘cinchona’, zoals hij ook genoemd wordt, groeit alleen op een hoogte van 1.500 meter of meer. Pharmakina koopt ook veel planten van derden om aan de wereldwijde vraag te voldoen.

Sinds 2000 doet Pharmakina alle noodzakelijke bewerkingen, van de plant tot de productie van de stof ter plaatse in Bukavu. Michel Gebbers wijst erop dat er ook inspanningen worden gedaan om de productiecapaciteit te vergroten.

De grootste uitdaging blijft de instabiliteit in het oosten van het land, maar ook de wegen naar de plantages, die niet altijd in goede staat verkeren.

© CongoForum, 26.04.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Emmanuel Elameji wa Kabedi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.