Bussendeal brengt Belgische zakenman opnieuw in opspraak (CongoForum)

KINSHASA – “Is er teveel geld betaald voor de bussen van het project Trans-Academia?”, vraagt Actualité.cd zich af, verwijzend naar recente berichten in Belgische kranten. Deze bussen, officieel ‘een cadeau van president Félix Tshisekedi’, werden door de Congolese regering besteld bij een bedrijf van de omstreden Belgische zakenman Philippe de Moerloose.

Op 24 februari 2023 waren de studenten van het ‘Institut supérieur du commerce’ (ISC) in Kinshasa in hun nopjes toen president Tshisekedi himself nieuwe schoolbussen kwam afleveren. Het ging om tientallen nieuwe bussen, geschilderd in het blauw. Op elke bus stond duidelijk te lezen dat het ging om een geschenk van de president. Bedoeling was om 25.000 studenten aan openbaar vervoer te helpen.

Het ging om een deel van de 440 Volvo-bussen die in 2019 door de Congolese regering werden aangekocht voor een bedrag van bijna 73 miljoen dollar. De bussen waren bestemd voor het openbaarvervoerbedrijf Transco. De 100 laatste bussen werden gereserveerd voor het project Trans Academia.

Volgens de kranten De Standaard en Le Soir en de website Mediapart werden de bussen besteld bij SMT Africa, een bedrijf van De Moerloose. Het is onduidelijk hoeveel SMT betaalde voor deze bussen. De kranten en Mediapart hadden het over 165.000 euro per stuk, vervoer en diensten inbegrepen. Het Zweedse Volvo gaf geen commentaar over de prijzen maar wees er gewoon op dat het zelf een strak anticorruptiebeleid hanteert.

Joseph Kabila

Volgens de journalisten van Congo Hold-Up verdiende Philippe de Moerloose al heel veel geld door deals met het regime van de vorige president, Joseph Kabila. Tussen 2009 en 2021 betaalde de Congolese Schatkist bijna 743 miljoen dollar aan vennootschappen van de zakenman. De Moerloose verkocht landbouwmachines en ander materieel tegen peperdure prijzen aan Congo. Soms lag de verkoopprijs wel zeven keer hoger dan de aankoopprijs. Zo lukte het om enorme winsten te realiseren.

Begin 2022 startte het Belgische gerecht een onderzoek naar de feiten. De Moerloose hield vol dat er geen sprake was van corruptie en dat er geen overdreven hoge facturen waren opgesteld.

Ondertussen groeide het wantrouwen bij EcoBank, dat in het dossier is genoemd. De bank stelde zich vragen over de gang van zaken in verband met de Volvo-bussen.

De Belgische pers en Mediapart stelden ook vragen aan de Congolese Présidence en de Congolese regering, maar er volgde geen antwoord.

© CongoForum, 21.04.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.