‘Dear Congo’ geeft jonge kunstenaars een vitrine (CongoForum)

KINSHASA – Jonge artiesten, volwassenen en ook kinderen, hebben hun talenten kunnen tonen tijdens de eerste editie van de tentoonstelling ‘Dear Congo’ in Kinshasa. De artiesten, vooral schilders, exposeerden hun werk tijdens een culturele avond bij ‘Congo Loisirs’, een activiteit die werd georganiseerd door Hoversayd, een groep jonge kunstenaars. Meer dan 20 werken werden tentoongesteld. De kunstenaars discussieerden met het publiek en verkochten ook soms werken.

Voor sommige deelnemers was het de eerste keer dat ze werk tentoonstelden, signaleert Actualité.cd. Heel wat schilderijen brachten ook een boodschap.

Carla Ngaliema bijvoorbeeld, een architecte die ook schilderijen maakt, toonde een werk waarop een jongeman te zien is die een spuit in zijn hoofd steekt. “Ik maakte mijn schilderij omdat de meeste jongeren zich verliezen in domme dingen”, legt ze uit. “Je hebt jongeren die niet studeren maar zich bezighouden met futiliteiten, bijvoorbeeld op de sociale media.”

Rebecca Monga studeert architectuur maar maakt ook graag foto’s. Zij toonde op de culturele avond drie van haar foto’s. De toeschouwer heeft het gevoel dat het eerder schilderijen zijn. “De bezoekers waren verbaasd, wat ook mijn bedoeling was”, vertelt Rebecca. “Je moet echt heel dichtbij gaan staan om te weten of mijn werken schilderijen of foto’s zijn.”

Jospin Ngoy studeert schilderkunst. Hij maakte een schilderij over een president die op een voorouderlijke troon zetelt. De president draagt een luipaardenkostuum, en is met zijn handen de Congolese vlag aan het fabriceren. Jospin verwijst naar de wanhoop in Congo en de vergeten bloedbaden in het oosten van het land. “Ik wilde verwijzen naar de visie van ons staatshoofd, een bezorgde president die aan onze kant staat. Naast hem zie je twee kaarsen, één als teken van hoop en één als teken van hulde aan al diegenen die werden afgeslacht in Oost-Congo.”

De leden van de groep Hoversayd willen het Congolese culturele erfgoed graag valoriseren en beschermen. “Talent is er genoeg bij Congolese artiesten”, vindt Henmart Mutela, initiatiefnemer. “Wat hebben we nodig om al die talenten ten volle te benutten? Het draait allemaal rond structuur, omkadering en waardering in het kunstenaarsmilieu.”

© CongoForum, 24.04.23 (db)

Beeld – bron: Facebook ‘Dear Congo’

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.