Hoge legerofficieren optimistisch over aanpak ADF, Verenigde Naties zijn minder overtuigd (CongoForum)

BENI – De baas van het Oegandese leger (UPDF), generaal Wilson Mbasu Mbadi, en de Congolese stafchef, luitenant-generaal Christian Tshiwewe Songesha (FARDC), hebben donderdag in de stad Beni (Noord-Kivu) vergaderd om de gezamenlijke acties tegen de ADF-rebellen in Oost-Congo te evalueren. De hele operatie kreeg de naam ‘Shujaa’.

Volgens generaal Mbasu Mbadi willen de presidenten van Oeganda en de DR Congo hun militairen laten samenwerken om de vrede en veiligheid te herstellen in het oosten van Congo. “Wij nemen sinds november 2021 deel aan deze operatie”, aldus de Oegandese militair. “Op periodieke basis bekijken we de geboekte vooruitgang en bepalen we wat er nodig is om het ADF compleet te vernietigen.”

Beide strijdkrachten zijn van mening dat het is gelukt om de capaciteit van het ADF gestadig te reduceren, constateert Actualité.cd. “Ze zijn nu uiteengevallen in kleine groepen”, zegt Mbasu Mbadi. “Ze kunnen niet meer bij elkaar komen want ze zijn bang.”

De hoge Oegandese en Congolese officieren stellen dat de overblijvende rebellen nu aan het ronddolen zijn. “Drie belangrijke rebellenkampen werden vernield”, luidt het. “Ze kunnen niet meer vrij hun acties uitvoeren. Ze kunnen ook niet meer rekruteren, trainen of akkers bewerken. De rebellen zijn op de vlucht.”

Generaal Mbasu Mbadi onderstreept de vastberadenheid om korte metten te maken met de resterende ADF-strijders. “We zullen doorgaan met onze acties tot de rebellen niet langer in staat zijn om de vrede en veiligheid in Oost-Congo en Oeganda te bedreigen.”

Rapport VN

Het is niet zeker of het optimisme van de legerofficieren legitiem is. In een recent rapport over de VN-vredesmacht in Congo (Monusco) schetste de baas van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, een somber beeld. Volgens Guterres zijn de ADF-rebellen nog wel degelijk actief, vooral in de ‘chefferie’ Bashu, in het zuiden van de streek van Beni en langs de noordelijke grens van Noord-Kivu. De rebellen trachten zich te bevoorraden en wreken zich op burgers die naar hun mening samenwerken met de Congolese en Oegandese strijdkrachten.

Tussen 6 en 15 maart 2023 waren er in de ‘chefferie’ Bashu acht aanvallen van het ADF die aan 108 burgers, volwassenen en kinderen, het leven kostten. Op 15 en 25 januari van dit jaar lieten de rebellen explosieven ontploffen in een kerk in Kasindi en op een markt in Beni. Een groep van IS-signatuur eiste de verantwoordelijk op voor de aanslag in Kasindi en twee aanvallen in de chefferie Bashu.

© CongoForum, 07.04.23 (db)

Beeld – bron: kaart Oeganda/Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.