Inspanningen om rurale economie in zeven provincies aan te zwengelen (CongoForum)

MBUJI-MAYI – Het project PROADER zal worden uitgerold in zeven van de 26 Congolese provincies. Dat is maandag gezegd bij de lancering van PROADER in Mbuji-Mayi (Oost-Kasaï). Het gaat om een project dat de ontwikkeling van de rurale economie moet ondersteunen, bericht Radio Okapi.

De zeven uitgekozen provincies zijn Oost-Kasaï, Centraal-Kasaï, Kasaï, Kwilu, Kwango, Mai-Ndombe en Centraal-Kongo.

PROADER is in handen van het ministerie van Rurale Ontwikkeling. Volgens projectverantwoordelijke Michel Disonama is 67 miljoen dollar vrijgemaakt voor het project. 55 miljoen dollar is afkomstig van een lening van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Bijna 3 miljoen wordt gedekt door subsidies.

Het project wil de inkomens van rurale huishoudens verbeteren, hen veerkrachtiger maken en de chronische ondervoeding bij kinderen onder de 5 jaar tegengaan.

“Wij willen de rurale economie nieuw leven inblazen”, aldus Disonama. 30 gedecentraliseerde territoriale entiteiten worden voorzien van kantoren en motorfietsen. Er is ook sprake van ‘productieve investeringen’. Landbouwbedrijven worden gelinkt aan de plaatselijke bevolking. De landbouwbedrijven zullen hun logistieke middelen laten gebruiken zodat de bevolking grotere oppervlaktes kan bewerken. De bedrijven zullen ook oogsten opkopen, wat de inkomens van de boeren moet vergroten.

Het project mikt verder op sociale investeringen zoals de aanleg van waterputten, de bouw van markten, de creatie van waterbronnen en de ontwikkeling van 300 microbedrijfjes voor jongeren en vrouwen.

© CongoForum, 12.04.23 (db)

Beeld – bron: Bonzolaziekenhuis in Mbuji-Mayi, Radio Okapi/Esther Ndalafina

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.