M23 daagt Tshisekedi uit en dringt aan op directe dialoog met Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De rebellengroepering M23 zweert bij een directe dialoog met Kinshasa. De door de VN gesanctioneerde beweging stelt dit als voorwaarde om mee te werken aan het ontwapeningsproces.

“Zolang er geen rechtstreekse politieke dialoog is tussen de M23 en de regering in Kinshasa, zal er ook geen sprake zijn van het concentreren van onze strijders op bepaalde plaatsen, ontwapening en demobilisatie”, zegt Lawrence Kanyuka, politiek woordvoerder en chef van de communicatie- en media-afdeling van M23.

De door Kigali gesteunde beweging reageerde volgens Actualité.cd op recente uitspraken van Félix Tshisekedi. De Congolese president zei namelijk dat er geen sprake is of kan zijn van een politieke dialoog met M23. Hij deed zijn verklaring in de marge van het bezoek van Alain Berset, president van de Zwitserse Confederatie, aan Kinshasa.

Félix Tshisekedi gaf ook uitleg voor zijn standpunt: “We weten hoe degenen die ons destabiliseren te werk gaan. Ze gebruiken die situatie die je krijgt bij een dialoog om elementen te laten infiltreren die later valse boodschappen zullen verspreiden om hun agressie tegen de DR Congo te rechtvaardigen”.

Bertrand Bisimwa, de leider van M23, steekt de bedoelingen van zijn beweging niet onder stoelen of banken. Hij vindt dat Tshisekedi het vredesproces, op gang getrokken door de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC), saboteert door een dialoog met M23 te weigeren.

Bisimwa houdt vol dat M23 opkomt voor een “nobele, rechtvaardige en legitieme zaak” en dat het nog altijd wachten is op een antwoord om “de bevolking definitief te bevrijden van de beproeving van een roofzuchtige politieke elite die aan de basis ligt van conflicten en die conflicten in stand houdt om haar burgers tot ballingschap en staatloosheid te dwingen.”

President Tshisekedi heeft het ondertussen om een plan waarbij de strijders eerst in Kitshanga en daarna in de buurt van Kindu worden samengetrokken. “We hebben lering getrokken uit het verleden. Vandaag is er een nieuwe deal. Het parlement heeft hierover een duidelijk en vastberaden standpunt ingenomen. Vanaf nu is er geen sprake meer van politieke onderhandelingen met gewapende groepen die militaire middelen gebruiken tegen de DR Congo.”

© CongoForum, 14.04.23 (rk)

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.